• Kategoriat • Aiemmat viestit  Tagipilvi

  Kysely Uutisia

  Koirien aiheuttamien porovahinkojen korvauskäytännöt

  Paliskuntain yhdistys teettää oikeustieteiden opinnäytetyönä tutkielman koirien aiheuttamien porovahinkojen korvauskäytännöistä ja asiaan liittyvän oikeusperustan kehittämisen tarpeista. Tekijä on jo aloittanut työnsä.

  Asian perusteelliseksi selvittämiseksi tarvitsemme pikaisesti kokoon kaiken mahdollisen aineiston koirien aiheuttamista vahingoista. Ennen kaikkea hyödyksi olisivat oikeudenkäyntimateriaalit ja vakuutusyhtiöiden antamat päätökset korvauksista. Asiaan liittyvät epäkohdat on aika tuoda esiin juuri nyt. Mukaan toivotaan kaikki mahdolliset tapaukset, myös ne jotka eivät ole menneet käräjille.

  Pyydän siis, että mikäli sinulla on asiaan liittyvää paperia olemassa, toimittaisit sen viipymättä meille yhdistykseen joko sähköisesti (kirjaamo@paliskunnat.fi) tai postilla Paliskuntain yhdistys PL 8168 96101 Rovaniemi tai tuomalla ne meille Koskikadulle. Tarvittaessa voimme sopia myös materiaalien hakemisesta sinulta.

  Eiköhän hoideta tämäkin ongelma yhdessä ojennukseen!

  Terveisin,
  Anne Ollila
  Toiminnanjohtaja

   

  Kirjoittaja: Aarre Jortikka - Julkaistu: 6.2.2017  

  Kysely poronhoitajille: lumi- ja sääolosuhteissa tapahtuneet muutokset viimeisen 30 vuoden aikana

  Poronhoitajilla on usein vuosikymmenten pituinen, lapsesta asti kertynyt kokemus paliskuntansa luonnonoloista kaikkina vuodenaikoina. Tämän kyselyn tarkoituksena on kerätä poronhoitajilta paikallista tietoa sääolosuhteista ja ilmastosta sekä niiden vaikutuksista kasvillisuuteen ja poronhoitoon. Kysely koskee viimeisintä 30 vuoden ajanjaksoa. Nuori vastaaja voi miettiä havaitsemiaan muutoksia koko elämänsä ajalta, vaikka oma muisti ei 30 vuoden päähän ulottuisikaan.

  Kyselyn täyttämiseen menee noin 15 minuuttia. Aineistoa käsitellään luottamuksellisesti eikä vastausten perusteella voida tunnistaa yksittäistä vastaajaa. Toivomme vastauksia 28.2.2017 mennessä.

  Kyselyn tuloksia käytetään luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnissa arvioitaessa etenkin tunturiluonnossa tapahtuneita muutoksia. Kysely on myös osa Jyväskylän yliopiston ja Arktisen keskuksen tutkimusta ”Poronhoidon muuttuva toimintaympäristö”. Tuloksista tulee artikkeli Poromies-lehteen.

  Kyselyn linkki:

  https://www.webropolsurveys.com/S/2AC8DE9B69B2E531.par 

  Lisätietoja:
  Erikoissuunnittelija Elisa Pääkkö, elisa.paakko@metsa.fi, puh. 040 735 2505
  Porotalousneuvoja Marja Anttonen, marja.anttonen@paliskunnat.fi, puh. 040 124 7422
  Erikoistutkija Minna Turunen, minna.turunen@ulapland.fi, puh. 040 539 1182
  Tutkija Sirpa Rasmus, sirpa.rasmus@jyo.fi, puh. 040 528 2585

   

  Kirjoittaja: Aarre Jortikka - Julkaistu: 1.11.2016  

  Sijaisapurinki

  Mikäli haluat toimia poronhoitajan sijaisena tai tarvitset sijaista, voit käyttää Paliskuntain yhdistyksen ylläpitämää sijaisapurinkiä. Sijaisapurinkiin voivat ilmoittautua sijaisapua tarjoavat poroelinkeinossa toimivat henkilöt. Lisätiedot sijaisapuringistä ja ilmoittautumislomakkeen löydät kirjautumisen takana olevasta PORONET-palvelusta (palvelun etusivun oikeassa reunassa).

   

   

  Kirjoittaja: Aarre Jortikka - Julkaistu: 10.6.2016