Kevät on vasonnan aikaa

Suurin osa poronvasoista syntyy toukokuussa, mutta vasonta jatkuu kesäkuun puolelle. Vasat syntyvät, kun lumi on jo osittain sulanut ja kovien pakkasten ja lumisateiden todennäköisyys vähenee. Vasonnan huippu on Suomessa Erkinpäivän (18.5.) paikkeilla. Poron kantoajan pituus on keskimäärin 220 vuorokautta. Urosvasaa emä kantaa keskimäärin kaksi vuorokautta naarasvasaa pidempään. Tavallisesti vasoja syntyy yksi. Kaksoisvasat ovat harvinaisia ja niiden selviytyminen vielä harvinaisempaa.

”Vappuna vasa hangella” – on vanha lappilainen sanonta

Vasonnan viivästyminen myöhempään kesään ei olisi porolle eduksi, koska osa tärkeästä kasvukaudesta menisi hukkaan. Vasan tulee olla mahdollisimman kookas ennen tulevan talven alkua, jotta se selviytyisi talvioloista.

Poronvasa kihnuttaa päätään emon vasten.
Vaatimet vetäytyvät vasomaan suojaisiin paikkoihin ja ovat vasonnan aikaan erityisen herkkiä häiriötekijöille. Viikko tai pari vasonnan jälkeen vaatimet pudottavat sarvensa. Vasonta tapahtuu poroilla yleensä helposti ja kestää noin 20−30 minuuttia.

Poronvasat ovat syntyessään hyvin kehittyneitä. Poronvasan turkki on kuivuttuaan tehokas lämmöneriste, joten vasat selviävät turkin ja ruskean rasvan turvin mahdollisen takatalven pakkasista. Vasan turkin kaikki karvat ovat ilmatäytteisiä. Turkissa on 3200 karvaa neliösenttimetrillä. Kuukauden ikäisenä vasan turkki alkaa korvautua ns. purkakarvalla ja syksyllä se vastaa jo aikuisen poron turkin rakennetta (Nieminen 1999).

Poronvasa

Syntymähetkellään 4−6 kiloa painava vasa on ravintonsa osalta täysin riippuvainen emänsä maidosta. Poronmaito on erittäin ravitsevaa ja vasan paino nousee nopeasti. Kesällä vasan paino voi nousta 500 grammaa vuorokaudessa. Vasa tarvitsee 3,4 litraa maitoa kilon painolisäykseen, kun muilla hirvieläimillä ja kotieläimillä vastaavaan tarvitaan 6−10 litraa. Imetysjaksot voivat olla vain muutamien sekuntien mittaisia.

Poronvasan ensimmäisten elinviikkojen kylmäkestävyyttä parantaa ruskea rasva. Ruskeaa rasvaa on sisäelinten ympärillä 1−2 % vasan ruumiinpainosta. Se katoaa 3−4 elinviikon kuluessa. Vasojen syntymäpaino kaksinkertaistuu ensimmäisen elinkuukauden aikana. Myös sarvet alkavat kasvaa jo ensimmäisinä elinviikkoina.