Päivätilaisuus maanantaina 6.6. klo 12 – noin 16.30 Lappia-talolla on kaikille avoin ja maksuton tilaisuus. Ilmoittaudu päivätilaisuuteen 31.5. mennessä (tarja.konstig@paliskunnat.fi tai puhelimella 016 331 6000) tarjoilun riittävyyden varmistamiseksi. Ilmoita samalla myös mahdolliset ruoka-aineallergiat.
Kutsuvierastilaisuus ravintola Valdemarissa klo 19–21 on yksityistilaisuus, johon myydään illallislippuja. Illallislippuja on rajoitettu määrä johtuen ravintolan tiloista. Ruokailemaan mahtuu 400 henkilöä. Kutsuvierastilaisuuden illallisliput ovat 22.4–6.5. vain kutsukortin saaneiden ostettavissa. Mikäli illallislippuja on tämän jälkeen saatavilla, ne ovat ostettavissa 7.–20.5.
Illallisliput ostetaan www.proporo.fi/poromies -verkkokaupasta. Illallislippu maksaa 40 euroa sisältäen sisäänpääsyn, illallisen sekä ohjelman. Tulosta illallislippu mukaasi tai lataa pdf puhelimeesi. Verkkokaupasta saamasi ’Lasku/Kuitti’ on tilaisuuden pääsylippu/illallislippu. Tarkastamme liput sisään tullessa.
Jos et päässyt illalliselle, voit ostaa klo 21 alkaen portilta 15 euron tanssilipun loppuillaksi. Lippuja on myynnissä noin 100. Tanssittajana Janne Raappana yhtyeineen.
Jos jotain jäi epäselväksi, laita viestiä tarja.konstig@paliskunnat.fi tai pirhauta keskukseen 016 331 6000.
klo 11.15–11.45 Virallisten kokousedustajien ilmoittautuminen ala-aulassa
klo 12.00 Parlamentin avaus
klo 12.05 Maa- ja metsätalousministeriön tervehdys
Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen, MMM
klo 12.15 Puheenjohtajan tervehdys
Mika Kavakka, Paliskuntain yhdistys
klo 12.25 Varapuheenjohtajan tervehdys
Tiina Sanila-Aikio, Paliskuntain yhdistys
klo 12.35 Valtion metsätalous ja porot
Toimitusjohtaja Juha S. Niemelä, Metsähallitus
klo 12.45 Rovaniemen kaupungin tervehdys
Kansanedustaja Heikki Autto
klo 12.55 Ansio- ja kunniamerkkien jako
KAHVITAUKO
klo 13.45 Poronhoitajat: sidosryhmä vai perinteisten oikeuksien haltija?
Tutkija Simo Sarkki, Oulun yliopisto, Lapin yliopisto
klo 14.15 Yhteensovittamista ja ympäristökiistoja
Erikoistutkija Mikko Jokinen, Luonnonvarakeskus
klo 14.45 Puuntuotanto Lapissa: näkökulmia yhteiskunnalliseen ja
yksityistaloudelliseen kannattavuuteen
Professori Olli Tahvonen, Helsingin yliopisto
klo 15.15 EU-sääntely ja talousmetsien luonnon ennallistaminen
Tutkimusjohtaja Eeva Primmer, Suomen ympäristökeskus
Julkaisija: Aarre Jortikka - 14.4.2022
Tiedote 14.4.2022
Pääsiäisen aikaan ihmiset sankoin joukoin nauttivat ulkoilmasta mökeillä ja maastossa. Usein mukana on myös koiria. Parhaillaan on lakisääteinen koirien kiinnipitoaika. Sen tarkoituksena on turvata poroille ja muille luonnoneläimille kipeästi kaivattua rauhaa niiden lisääntymisaikana. On erittäin tärkeää, että lakia noudatetaan.
Esimerkiksi porotokkaan vapaana ryntäävä koira voi aiheuttaa hetkessä kymmenien tuhansien eurojen vahingot jo pelkästään säikyttämällä porot laukkomaan raskaassa lumessa, jolloin ne helposti luovat vasansa. Koiranomistajalla on vastuu koiran aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta. Pidäthän koirasi kytkettynä. Myös keväthangilla porotokkaan ajamisella saattaa olla yllättävän isot haittavaikutukset. Pysytään siis luvan kanssa valmiilla kelkkareiteillä.
Pyydämme kaikkia maastossa kulkijoita noudattamaan erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta ja nauttimaan pohjoisen luonnossa liikkumisesta porot ja muut eläimet huomioiden.
Julkaisija: Aarre Jortikka - 14.4.2022
Kunnan tartuntatautilääkärin tai muun lääkärin antama karanteeni- tai eristyspäätös ei yksinään oikeuta poronhoitajan sijaisapuun. Kiireisiin vedoten lääkärit ovat joissakin tapauksissa jättäneet kirjoittamatta arvion työkyvyttömyydestä. Sijaisapua ei korvata, jos sinulle ei ole todistusta työkyvyttömyydestä ja olet jo käyttänyt 7 kalenterivuosikohtaista sijaisapupäivääsi. Jos et koronataudin oireiden vuoksi kykene tekemään töitäsi ja tarvitset sijaisapua, pyydä lääkäriä, työterveyshoitajaa tai sairaanhoitajaa kirjoittamaan todistus koronataudin aiheuttamasta työkyvyttömyydestä sijaisavun ajalle.
Hyvää kevättä ja mukavaa viikonloppua.
Ystävällisesti,
Marketta Ahlsten
Asiantuntija
Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela
Lomituspalvelut -yksikkö
Revontulenpuisto 2 C
02100 Espoo
029 435 2265
https://www.mela.fi/hyva-tietaa/koronavirus-ja-mela-turva
www.mela.fi
www.juurevajoukko.fi
Facebook: Juureva joukko, Apurahansaajien Mela
Twitter: @melaviestinta
Julkaisija: Aarre Jortikka - 18.3.2022
Päästä luovuutesi irti ja toteuta porotalousaiheinen työ mieleiselläsi työskentelyvälineellä, mieleisellesi pohjalle, mieleiselläsi tekniikalla. Voit osallistua kilpailuun yhdellä työllä. Kilpailun tavoitteena on saada esille erilaisia näkemyksiä poronhoidosta ja poroista, sekä tuoda näkyviin hyviä ja osaavia tekijöitä.
Työn koko on joko A4 (210 x 297 mm) tai A3 (297 x 420 mm). Kilpailussa on kolme sarjaa: alle 12-vuotiaat, 13–18 vuotiaat ja yli 18-vuotiaat.
Sarjojen voittajat valitsee lehden toimituskunta. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja tulokset julkaistaan lehdessä 2/2022. Jokaisen sarjan paras palkitaan Poromies-lehden vuosikerralla ja poromies-tuotepaketilla. Julkaisemme jokaisen sarjan kolme parasta työtä ja useampia alle 12-vuotiainen töistä vuoden 2022 aikana.
Toimita työsi 1.5.2022 mennessä osoitteella Paliskuntain yhdistys, Tarja Konstig, PL 8168, 96101 Rovaniemi tai tarja.konstig (at) paliskunnat.fi. Merkitse kuoreen tai viestin aihekenttään tunniste ’Poroaiheinen työ’. Skannatun työn resoluution tulee olla vähintään 300 dpi.
Ilmoita yhteystietosi: nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköposti. Kilpailuun osallistuvasta alaikäisestä tarvitaan nimi, ikä, huoltajan yhteystiedot.
Jos haluat postittamasi työn palautettavaksi, liitä mukaan postimerkillä ja osoitteellasi varustettu palautuskuori.
Lähettämällä työnsä kilpailuun osallistuja luovuttaa Paliskuntain yhdistykselle oikeuden käyttää työtä tai sen osaa tekijän nimellä varustettuna ilman erillistä korvausta. Kilpailutöitä ei luovuteta kolmansille osapuolille.
Alaikäisiltä tarvitaan teoksen liitteeksi huoltajan allekirjoituksella varustettu lupalappu teoksen julkaisuun.
Yhdistys voi käyttää lähetettyä työtä tai sen osaa porotaloutta esittelevissä ja/tai edistävissä esityksissä ja julkaisuissa. Muusta käytöstä sovitaan tekijän kanssa erikseen.
Julkaisija: Aarre Jortikka - 17.3.2022
Koulutus on Yhteinen poronhoitoalue- hankkeen järjestämä neuvottelutaito- ja ulkoinen viestintä koulutus Ranualla 16.2.2022. Huomaa, että koulutuksia on tarkoitus järjestää myös Inarissa ja Rovaniemellä.
Ranua on eteläisin paikka missä koulutus pidetään, seuraavat koulutukset ovat 16.3.2022 Inarissa ja 7.4.2022 Rovaniemellä.
Ystävällisin terveisin,
Tuulia Väärälä
Projektisuunnittelija | Project Planner
Tulevaisuuden biotalous | Future Bioeconomy
Lapin AMK
Jokiväylä 11, FI-96300, Rovaniemi
Tel. +358 (0)40Â 4809128
www.lapinamk.fi
Pohjoista tekoa – The Northern Factor
Julkaisija: Aarre Jortikka - 4.2.2022
Korkein hallinto-oikeus on antanut kaksi päätöstä liittyen Kuusamon Maaningan tuulivoimahankkeeseen. Hanke sijoittuu kokonaisuudessaan Tolvan paliskunnan keskeiselle vasoma-alueelle. Valituksen alla ovat olleet osayleiskaava, joka olisi mahdollistanut 54 tuulivoimalan rakentamisen, sekä vaihemaakuntakaava, jossa kyseinen alue on määritelty tuulivoimaloiden rakentamisen alueeksi.
Tolvan paliskunta vastustaa kyseistä hanketta, joka sijoittuu paliskunnan ainoille jäljellä oleville rauhallisille vasonta- ja laidunalueille ja tuhoaisi toteutuessaan paliskunnan poronhoidon kestävää järjestämistä. Yleiskaavaa koskevassa päätöksessään KHO totesi, ettei kaava täytä poronhoidon toimintaedellytysten turvaamisen lakisääteisiä velvollisuuksia. Kyseessä on tulevaa oikeuskäytäntöä linjaava vuosikirjapäätös.
KHO:n päätös osoittaa, että lakisääteiset vaatimukset poronhoidon toimintaedellytysten säilyttämisestä on huomioitava hankevalmisteluissa koko poronhoitoalueella. Kaavoja ja maankäyttöhankkeita suunniteltaessa on selvitettävä vaikutukset poronhoitoon. Kohtuuttomia haitallisia vaikutuksia poronhoidolle ei saa aiheuttaa. Alueiden yksityiskohtaisempaa käyttöä ohjaavien kaavojen on perustuttava todellisiin selvityksiin.
Vaihemaakuntakaavaa koskeva päätös puolestaan kertoo, että tuulivoimaa on mahdollista rakentaa myös poronhoitoalueelle. Maakuntakaavoissa seudullisesti merkittävien tuulivoimala-alueiden osoittamisen tarkoitus on mahdollistaa tuulivoiman rakentamista. Samalla on kuitenkin turvattava poronhoidon harjoittamisen edellytykset. Tuulivoimaa poronhoitoalueelle suunniteltaessa on siis konkreettisesti kyse poronhoidon ja energiantuotannon yhteensovittamisesta. Poronhoidolle koituvien vaikutusten selvittäminen on tehtävä aina hanke- ja paliskuntakohtaisesti, tiiviissä yhteistyössä asianosaisen paliskunnan kanssa.
Lisätiedot:
Paliskuntain yhdistys
Anne Ollila
040Â 199 1066
Maaningan tuulivoimaosayleiskaavaa koskeva valitus (KHO:2022:12).
Vaihemaakuntakaavaa koskeva valitus (KHO:2022:11).
Julkaisija: Aarre Jortikka - 20.1.2022
Talvi 2019–2020 oli poikkeuksellisen luminen Pohjois-Suomessa. Poikkeukselliset sääolosuhteet aiheuttivat porotalouden harjoittajille suuria tappioita ja vahinkoja, joten porotalouden harjoittajat voivat hakea korvauksia poronhoitovuoden 2019–2020 poikkeuksellisten sää-, lumi- ja luonnonolosuhteiden aiheuttamista vahingoista ja lisäkustannuksista. Korvausten maksamiseen on varattu 6 miljoonaa euroa. Maksettava korvaus on kertaluonteinen.
Paliskuntien hallinnolle järjestettiin korvaushakukoulutus perjantaina 11.6.2021 klo: 12:00. Linkki tallenteeseen on lähetetty sähköpostilla paliskuntien poroisännille ja rahastonhoitajille.
Poronhoitajille tarkoitettu koulutus pidettiin keskiviikkona 16.6.2021 klo 12.00. Tilaisuudessa kerrottiin korvauksen hakemisesta. Tilaisuudessa esitettyihin kysymyksiin löytyy vastaukset Ruokaviraston sivuilta tilaisuuden jälkeen. Tilaisuuden tallenne löytyy Ruokaviraston sivuilta sekä täältä.
Korvausta voi hakea 16.8.2021 asti Hyrrä-palvelussa tai paperilomakkeella, joka toimitetaan Lapin ELY-keskukseen. Huomioi, että hakuajan päättymisen jälkeen saapunut hakemus hylätään.
Ruokaviraston tiedote haun avautumisesta löytyy täältä.
Katso lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.
Julkaisija: Anna-Leena Jänkälä - 9.6.2021
Osallistu tutkimukseen ilmoittamalla tutkijoille merikotkan aiheuttamista vahingoista!
Merikotkien lisääntyessä poronhoitoalueella myös merikotkavahinkojen riski kasvaa. Käynnissä olevassa projektissa selvitetään, saalistavatko merikotkat aktiivisesti poronvasoja ja missä määrin ne tätä tekevät. Asian selvittämiseksi kaivataan tietoa kentältä. Jokainen havainto on tärkeä.
Lomake on jatkuvasti auki ja siihen voi vastata ympäri vuoden 31.8.2022 asti.
Voit ilmoittaa havaintosi myös soittamalla Paliskuntain yhdistykseen numeroon
016 331 6000 (ma-pe 8-16)
Ilmoita lähetyksestä projektitutkijalle camilla.ekblad (at) utu.fi
Jos et ehdi tai pysty osallistumaan tänä vuonna, havainnointia tullaan tekemään myös keväällä 2022. Voit ilmoittaa kiinnostuksestasi tähän myös 16.4.2021 jälkeen.
Lisätietoa projektista löytyy osoitteesta https://www.saaksisaatio.fi/poro
Kysymykset: projektitutkija Camilla Ekblad, camilla.ekblad (at) utu.fi
TAUSTATIETOA
Merikotkat levittäytyivät Lappiin 1970-luvulla, ja nyt niitä pesii alueella jo yli sata paria. Kanta on tiheimmillään tekojärvien ympäristössä, mutta yksittäisiä pesiviä pareja löytyy lähes koko alueelta. Poronhoitoalueen eteläpäästä, Kuusamon seudulta, löytyy toinen pesimäkeskittymä.
Pesimäaikana merikotkat pysyvät tiiviisti reviirillään, ulottaen saalistusmatkansa korkeintaan noin 15 km päähän pesästään pidättyen suurimmaksi osaksi 10 km säteellä. Talvisin vanhat linnut siirtyvät usein etelämmäksi.
Nuoret, pesimättömät merikotkat saattavat lennellä jopa tuhansien kilometrien matkoja. Kesäisin monet nuoret merikotkat käyvät Lapissa, ja ne näyttävät viihtyvän tunturissa.
Merikotkat syövät pääsääntöisesti kalaa ja lintuja, mutta myös jonkin verran nisäkkäitä, ja niiden tiedetään käyttävän ravintonaan myös poroa. Merikotkien lisääntyessä poronhoitoalueella myös merikotkista johtuvat porovahingot voivat lisääntyä. Jotta tutkijat pystyvät arvioimaan vahinkojen määrää ja yleisyyttä, on erittäin tärkeää, että kentällä havaitut tapaukset saatetaan heidän tietoonsa. Ilmoitathan siis havaintosi!
Julkaisija: Aarre Jortikka - 12.4.2021
Kevättalvi ja kesä tuo ihmiset sankoin joukoin nauttimaan ulkoilusta mökeillä ja maastossa. Pyydämme nauttimaan pohjoisen luonnossa liikkumisesta porot ja muut eläimet huomioiden. Etenkin koirien kanssa on välttämätöntä noudattaa erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Suomessa metsästyslaki määrää pitämään koiran aina kytkettynä, ellei vapaana pitämiseen ole lupaa maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta. Luvallisesti irti olevan koiran on niin ikään aina oltava omistajan hallittavissa. Lisäksi 1.3. alkaa lakisääteinen koirien kiinnipitoaika, jolloin koirien pitäminen irti on lähtökohtaisesti on kielletty.
Tarkoituksena on turvata poroille ja muille luonnoneläimille kipeästi kaivattua rauhaa niiden lisääntymisaikana. On erittäin tärkeää, että koirien irti pitoa sääteleviä lakeja noudatetaan. Esimerkiksi porotokkaan vapaana ryntäävä koira voi aiheuttaa hetkessä kymmenien tuhansien eurojen vahingon jo pelkästään säikyttämällä porot pakenemaan. Joka vuosi liki sata poroa menettää henkensä koirien repimänä. Olethan siis huolellinen ja nautit luonnosta koirakaverisi kanssa aina vastuusi tuntien.
Julkaisija: Aarre Jortikka - 1.3.2021