• Kategoriat • Aiemmat viestit  Tagipilvi

  Koulutusta ja kursseja Kysely Neuvonta muistuttaa Poroparlamentti Tiedote Uutisia

  Polura-koulutukset elo-syyskuu 2017

  Elo-syyskuulle on tulossa koko poronhoitoalueen kattava koulutuskierros uudistuneesta Poro- ja luontaiselinkeinojen rakennetukilaista. Kaikille avoimia ja ilmaisia koulutuksia järjestetään 17 paikkakunnalla. Koulutuspaikat ja päivämäärät alla. Tervetuloa osallistumaan! Tarkemmat osoitteet tällä sivulla kuvan jälkeen.

  Viikko 33

  Kemijärvi 15.8. klo 10-14, Kulttuurikeskus, Hietaniemenkatu 5.

  Sodankylä 16.8. klo 10-14, Selman pirtti, Kansanopistontie 5.

  Viikko 34

  Hetta 22.8. klo 13-17, Tunturi-Lapin luontokeskus, Peuratie 15.

  Karesuvanto 23.8. klo 10-14, Palaveri, Käsivarrentie 3767.

  Kittilä 24.8. klo 10-14, Levi Hotel Spa, Levintie 1590.

  Tankavaara 25.8. klo 10-14, Tankavaaran luontokeskus, Tankavaarantie 11 B.

  Viikko 35

  Sevettijärvi 30.8. klo 15-19, Sevettijärven koulu, Sevettijärventie 9076.

  Utsjoki 31.8. klo 10-14, Áilegas-keskus, Utsjoentie 46 C.

  Karigasniemi 1.9. klo 10-14 Kylätalo Sáivu, Karigasniemi

  Inari 2.9. klo 10-14 Sajos, Inari. Yhteistyössä SOGSAKK.

  Viikko 36

  Salla 4.9. klo 14-18, Sallan poropuisto, Hautajärventie 111.

  Savukoski 5.9. klo 10-14, Opastuskeskus Korvatunturi, Samperintie 32.

  Pello 8.9. klo 10-14, Fästivintti, Kenttätie 6.

  Rovaniemi 9.9. klo 10-14, Hotel Santa Claus, Korkalonkatu 29.

  Viikko 37

  Pudasjärvi 12.9. klo 10-14, Pohjantähti, Teollisuustie 1.

  Suomussalmi 13.9. klo 10-14, Kylpylähotelli Kiannon kuohut,
  Jalonkatu 1.

  Kuusamo 14.9. klo 10-14. Sokos Hotel, Kirkkotie 23.

   

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 2.6.2017  

  Maaseutuvirasto: Porotalouden ja luontaiselinkeinojen rakennetukien haku avautuu – kaikki hakemukset Lapin ELY-keskukseen

  Maaseutuviraston tiedote: 17.5.2017

  Porotalouden ja luontaiselinkeinojen harjoittajat voivat tästä päivästä lähtien hakea investointi- ja aloitustukia Lapin ELY-keskuksesta. Nuoren elinkeinonharjoittajan aloitustukea haetaan lomakkeella 3549, investointitukea lomakkeella 3561, luottolupausta lomakkeella 3549L ja valtiontakausta lomakkeella 3562.  Lomakkeet ovat saatavilla osoitteesta: www.mavi.fi/fi/tuet-ja-palvelut/porotalous-ja-kolttalain-mukaiset-tuet/Sivut/poro_ja_luontaiselinkeinojen_tuet.aspx

  Porotalouden ja luontaiselinkeinojen haku on alkuvaiheessa mahdollista vain paperilomakkeilla. Myöhemmin haku on mahdollista tehdä sähköisesti Hyrrä-asiointipalvelussa.

  Haku on jatkuva, mutta päätökset tehdään tukijaksoittain. Nyt käynnistyvä tukijakso päättyy 15.9. Päätöstenteko alkaa aikaisintaan 16.9. ja tukien maksu aikaisintaan vuodenvaihteessa.

  Kolttalain mukaisten tukien haku aukeaa ensi viikolla.

  Aloitustukia voi taas hakea

  Uutta aloitustuessa on, että tilanpidon voi aloittaa omalla vastuulla heti, kun aloitustukihakemus on tullut Lapin ELY-keskukseen vireille. Tukea on haettava ennen kuin hakija täyttää 41 vuotta.

  Uutena tukimuotona alle 40-vuotiaalle poronomistajalle, jolla on 50–79 eloporoa, voidaan myöntää tukea porojen ja maastoajoneuvojen hankintaan. Tuen saadakseen hakijan tulee sitoutua tekemään 60 paliskunnan hyväksymää työpäivää kolmen poronhoitovuoden aikana.

  Kelkka- ja mönkijäavustuksiin muutoksia

  Kelkkainvestointiin tukea voidaan myöntää kolmen vuoden välein, jos hakija on tehnyt poronhoitovuosittain 45 paliskunnan hallituksen hyväksymää työpäivää.  Mönkijäinvestointeihin voidaan myöntää tukea neljän vuoden välein, jos hakija on tehnyt poronhoitovuosittain 30 paliskunnan hallituksen hyväksymää työpäivää. Muutoin tukea voidaan myöntää viiden vuoden välein.

  Investointia suunnittelevan hakijan kannattaa huomioida, että investointia ei voi aloittaa ennen kuin ELY-keskus on tehnyt asiasta tukipäätöksen. Esimerkiksi lopullista hankintaa ei voi tehdä ennen tukipäätöksen saamista.

  Valtiontakaus haettavissa ensimmäistä kertaa

  Valtiontakausta voi nyt ensimmäistä kertaa hakea myös porotalouden ja luontaiselinkeinojen harjoittamiseen. Aikaisemmin tätä mahdollisuutta ei ole ollut. Valtiontakausta voi saada luontaiselinkeinon harjoittamisessa tarvittavan tuotantorakennuksen rakentamiseen, porojen hankintaan ja asuntorakentamiseen.

  Valtiontakaus myönnetään normaalin pankkilainan täytetakauksena. Valtiontakaus voi olla 30 % tuettavan toimenpiteen kokonaisrahoituksesta. Samaan kohteeseen mahdollisesti myönnettävä avustus otetaan huomioon takauksen määrästä päätettäessä.

  Aikaisempaan rahoituslakiin verrattuna vapaaehtoinen velkajärjestely on poistunut eikä tukea enää myönnetä maanhankintaan, aloitustukea lukuun ottamatta.

  Lisätietoja Lapin ELY-keskuksesta:

  Porotalousasiantuntija
  Päivi Kainulainen
  0295 037 038

  etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

   

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 17.5.2017  

  Windows-käyttöjärjestelmän päivitykset ja varmuuskopiointi

  Maailmalla laajasti levinnyt WannaCry-kiristysohjelma korostaa Windows-tietokoneiden päivityksistä, virustorjunnasta sekä tiedostojen varmuuskopioinnista huolehtimista.

  Windows 7 -käyttöjärjestelmässä kannattaa huolehtia sekä Windows-käyttöjärjestelmän että tärkeimpien verkkohyökkäysrajapintojen (Java, Flash ja Acrobat Reader) päivityksistä. Windows 10 pitää varsin hyvin käyttöjärjestelmän päivitykset kohdillaan. Ohessa kuva Windows 7 -käyttöjärjestelmän Windows Update -ikkunasta, jonka mukaan kaikki käyttöjärjestelmän päivitykset ovat ajan tasalla. Windows Update löytyy mm. Ohjauspaneelista tai vasemman alakulman hakutoiminnolla.

  Vanhentuneita Windows XP -koneita ei enää pidä käyttää nettiin liitettynä. Microsoft lopetti XP:n tietoturvapäivitykset jo vuonna 2014, joten XP:n käyttäminen on täysin suojatonta.

  Vastaavalla tavalla Java, Acrobat Reader, Flash ja Firefox-selain tulee pitää ajan tasaisena. Java on tunnettu hyökkäysrajapinta, joten monet selainvalmistajat ovat jo jättäneet Java-tuen pois WWW-selaimistaan (Chrome ja Firefox).

  Sähköpostiin tulevien, vähänkin oudolta vaikuttavien liitetiedostojen avaamista tulee välttää. Erityisesti, jos oudosta lähteestä tuleva Office-liite vaatii ottamaan makrot käyttöön, niin se kannattaa jättää tekemättä. Sähköpostissa oleva linkki voi ohjata haittaohjelman asennussivulle tai liitetiedoston sisältö voi olla aivan muuta kuin mitä tiedostotarkentimen perusteella voisi päätellä.

  Varmuuskopioita voi tehdä monella tavalla, mutta käyttökelpoinen vaihtoehto on kopioida omat työtiedostot (Word, Excel), valokuvat ja muut tiedostot määräajoin USB-kiintolevylle. Kopioinnin jälkeen USB-kiintolevy pitää irrottaa tietokoneesta. Irrottaminen pitää tehdä siksi, että koneelle pääsevä kiristyshaittaohjelma ei pääse leviämään myös USB-kiintolevylle ja salaamaan siellä olevia varmuuskopioita. On myös suositeltavaa säilyttää USB-kiintolevy muualla kuin missä tietokonetta säilytetään.

  Tarvittaessa päivitysohjeita voidaan laittaa enemmän ja yksityiskohtaisemmin. Ota yhteyttä aarre.jortikka@paliskunnat.fi

  Kirjoittaja: Aarre Jortikka

   

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 15.5.2017  

  Paliskuntain yhdistyksen 69. edustajakokous

  Rovaniemi 5.6.2017 Kulttuuritalo Korundi (Lapinkävijäntie 4). Ohjelma:

  11:30 – 12:00 Virallisten kokousedustajien ilmoittautuminen
  12:00 Avaus ja katsaus porotalouteen
  Jukka Knuuti, hallituksen puheenjohtaja, Paliskuntain yhdistys
  12:15 Valtiovallan tervehdys
  Minna-Mari Kaila, ylijohtaja, Maa- ja metsätalousministeriö
  12:30 Metsähallitus poronhoitoalueella
  Pentti Hyttinen, pääjohtaja, Metsähallitus
  12:45 Saamelaisalueen kuulumiset
  Nils-Heikki Näkkäläjärvi, hallituksen varapuheenjohtaja, Paliskuntain yhdistys
  13:00 Rovaniemen kaupungin puheenvuoro
  13:15 Ansio- ja kunniamerkkien jako
  13:30 – 14:10 Kahvitauko
  14:10 Poronliha, erinomaista ruokaa monesta syystä
  Eero Puolanne, professori emeritus, Helsingin yliopisto,
  Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos
  14:30 Poroa maailman ruokapöytiin: mitä merkitsee
  maantieteellinen ja kulttuurinen alkuperä?
  Johanna Mäkelä, professori, Helsingin yliopisto
  14:50 Poro ja matkailu
  Sanna Kärkkäinen, toimitusjohtaja, Visit Rovaniemi
  15:10 Poronliha julkisessa ruokailussa
  Merja Ahola, projektipäällikkö, Sodankylän kunta ja Niko Suopajärvi, projektipäällikkö, Paliskuntain yhdistys
  15:30 Tauko

   

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 27.4.2017  

  Porovahti päivystää

  Porovahti jatkaa puhelinpäivystystä myös tänä kesänä Rovaniemen taajama-alueella. Porovahti ottaa rovaniemeläisten soittoja vastaan ja välittää viestiä ongelmaporoista poromiehille.

  Poroilla on oikeus laiduntaa vapaana poronhoitoalueella. Irrallaan liikkuvista poroista ei siis tarvitse olla huolissaan. Porovahdille voit soittaa, kun havaitset poron aiheuttavan vahinkoa tai haittaa. Porovahti huolehtii tiedon asianosaiselle poromiehelle.

  Porovahti päivystää arkipäivisin klo 8–16 välillä, numerossa 040 182 5851.

   

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 26.4.2017  

  Koirien aiheuttamien porovahinkojen korvauskäytännöt

  Paliskuntain yhdistys teettää oikeustieteiden opinnäytetyönä tutkielman koirien aiheuttamien porovahinkojen korvauskäytännöistä ja asiaan liittyvän oikeusperustan kehittämisen tarpeista. Tekijä on jo aloittanut työnsä.

  Asian perusteelliseksi selvittämiseksi tarvitsemme pikaisesti kokoon kaiken mahdollisen aineiston koirien aiheuttamista vahingoista. Ennen kaikkea hyödyksi olisivat oikeudenkäyntimateriaalit ja vakuutusyhtiöiden antamat päätökset korvauksista. Asiaan liittyvät epäkohdat on aika tuoda esiin juuri nyt. Mukaan toivotaan kaikki mahdolliset tapaukset, myös ne jotka eivät ole menneet käräjille.

  Pyydän siis, että mikäli sinulla on asiaan liittyvää paperia olemassa, toimittaisit sen viipymättä meille yhdistykseen joko sähköisesti (kirjaamo@paliskunnat.fi) tai postilla Paliskuntain yhdistys PL 8168 96101 Rovaniemi tai tuomalla ne meille Koskikadulle. Tarvittaessa voimme sopia myös materiaalien hakemisesta sinulta.

  Eiköhän hoideta tämäkin ongelma yhdessä ojennukseen!

  Terveisin,
  Anne Ollila
  Toiminnanjohtaja

   

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 6.2.2017  

  Sijaisapurinki

  Mikäli haluat toimia poronhoitajan sijaisena tai tarvitset sijaista, voit käyttää Paliskuntain yhdistyksen ylläpitämää sijaisapurinkiä. Sijaisapurinkiin voivat ilmoittautua sijaisapua tarjoavat poroelinkeinossa toimivat henkilöt. Lisätiedot sijaisapuringistä ja ilmoittautumislomakkeen löydät kirjautumisen takana olevasta PORONET-palvelusta (palvelun etusivun oikeassa reunassa).

   

   

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 10.6.2016