• Kategoriat • Aiemmat viestit  Tagipilvi

  Koulutusta ja kursseja Kurssit ja koulutukset Neuvonta muistuttaa Poroparlamentti Porovahingot Tiedote Uutisia

  Tietokantapalvelun ongelma korjattu

  Tietokantapalveluissa on todettu ongelmia. Ongelma koskee muun muassa Poromerkkirekisteriä ja Poronet-järjestelmän kirjautumista. Ongelma korjattu klo 15:30.

  Julkaistu 19.8.2021 kello 8:11.

   

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 19.8.2021  

  Teurastamoesimiesten koulutuspäivä 1.9.2021

  POROPEDA-hanke järjestää poromiehille suunnatun Teurastamoesimiesten koulutuspäivän Lapin ammattikorkeakoululla (Jokiväylä 11 C, 96300 Rovaniemi). Mukana on mielenkiintoisia puheenvuoroja ja keskustelua teurastamon esimiesten työnkuvaa silmällä pitäen. Paikan päällä kahvitarjoilu, lounas omakustanteinen.

  Tapahtumaan on mahdollista osallistua myös etänä, Teams-yhteydellä. Saat Teams-linkin sähköpostiisi ilmoittautumisen jälkeen.

  Ilmoittautumiset:
  https://link.webropol.com/s/teurastamoesimieskoulutuspaiva

  Ilmoittautua voi 29.8. asti.

  Ilmoittautumislomakkeelta valitaan lähi- tai etäosallistuminen.
  Lämpimästi tervetuloa!

  Päivän ohjelma
  (pidätämme oikeudet muutoksiin)

  9.00 Päivän avaus
  9.05 Risto M. Ruuska, AVI: Missä mennään CWD:n kanssa, uusi elintarvikelaki
  9.35 Aarre Jortikka, PY: Vaaka-ohjelmisto
  10.00 Kahvitauko
  10.15 Päivi Kainulainen, ELY-keskus: teurastamoiden remonttirahat
  10.45 Lapin AMK: Virtuaaliteurastamo, Taljat rahaksi ja RenResurs-hanke
  11.15 Lounas
  12.15 SAKK: Lopetusasetuskoulutus nyt ja tulevaisuudessa
  12.30 Kati Savukoski: Perinneruokahankkeen kuulumiset
  12.45 Jenni Kaaretkoski: Parasta palkisilta- hankkeen kuulumiset
  13.00 Niina Mattila: Sivutuotekatsaus
  13.15 Porinapiiri: Aiheina teurastuksen laatu ja tulevaisuus
  13.45 Kahvitauko
  14.00 Porinoiden läpikäynti
  14.30 Sivutuoteostajien esittely
  15.00 Keskustelua, kysymyksiä, palautetta
  15.15 Päivän lopetus

   

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 16.8.2021  

  Porotalousvahingot

  Talvi 2019–2020 oli poikkeuksellisen luminen Pohjois-Suomessa. Poikkeukselliset sääolosuhteet aiheuttivat porotalouden harjoittajille suuria tappioita ja vahinkoja, joten porotalouden harjoittajat voivat hakea korvauksia poronhoitovuoden 2019–2020 poikkeuksellisten sää-, lumi- ja luonnonolosuhteiden aiheuttamista vahingoista ja lisäkustannuksista. Korvausten maksamiseen on varattu 6 miljoonaa euroa. Maksettava korvaus on kertaluonteinen.

  Paliskuntien hallinnolle järjestettiin korvaushakukoulutus perjantaina 11.6.2021 klo: 12:00. Linkki tallenteeseen on lähetetty sähköpostilla paliskuntien poroisännille ja rahastonhoitajille.

  Poronhoitajille tarkoitettu koulutus pidettiin keskiviikkona 16.6.2021 klo 12.00. Tilaisuudessa kerrottiin korvauksen hakemisesta. Tilaisuudessa esitettyihin kysymyksiin löytyy vastaukset Ruokaviraston sivuilta tilaisuuden jälkeen. Tilaisuuden tallenne löytyy Ruokaviraston sivuilta sekä täältä.

  Korvausta voi hakea 16.8.2021 asti Hyrrä-palvelussa tai paperilomakkeella, joka toimitetaan Lapin ELY-keskukseen.  Huomioi, että hakuajan päättymisen jälkeen saapunut hakemus hylätään.

  Ruokaviraston tiedote haun avautumisesta löytyy täältä.

  Katso lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.

  Julkaisija: Anna-Leena Jänkälä - 9.6.2021  

  Merikotkan porotaloudelle aiheuttamia vahinkoja selvitetään kaksivuotisessa projektissa

  Osallistu tutkimukseen ilmoittamalla tutkijoille merikotkan aiheuttamista vahingoista!

  Merikotkien lisääntyessä poronhoitoalueella myös merikotkavahinkojen riski kasvaa. Käynnissä olevassa projektissa selvitetään, saalistavatko merikotkat aktiivisesti poronvasoja ja missä määrin ne tätä tekevät. Asian selvittämiseksi kaivataan tietoa kentältä. Jokainen havainto on tärkeä.

  1. Näitkö merikotkan saalistavan poronvasoja?

  Lomake on jatkuvasti auki ja siihen voi vastata ympäri vuoden 31.8.2022 asti.

  Voit ilmoittaa havaintosi myös soittamalla Paliskuntain yhdistykseen numeroon

  016 331 6000 (ma-pe 8-16)

  • Havainnon painoarvoa lisää kuvallinen todiste – dokumentoi tapaus kuvalla tai videolla, jos mahdollista.
  1. Lähetä merikotkan saaliiksi päätyneet poronvasan ruhot Ruokavirastoon
  • Jos näet merikotkan tappavan tai haavoittavan kuolettavasti poronvasan ja onnistut pelastamaan ruhon, lähetä se Ruokavirastoon tutkittavaksi.
  • Lähetyksen voi laittaa pakettiin ja lähettää Matkahuollon kyydissä Ouluun.
   • Osoite: Ruokavirasto Oulu
    Matkahuolto OULU
    Asiakasnumero: 6100752
    Puhelinnumero osoitekorttiin: 040 515 4325
    Viite: Sääksisäätiö, merikotka.
  • Vastaanottaja maksaa postituskulut.

  Ilmoita lähetyksestä projektitutkijalle camilla.ekblad (at) utu.fi

  • Ruhoja voi lähettää vuoden ympäri 31.8.2022 asti.
  • Tarkemmat lähetysohjeet löytyvät Ruokaviraston WWW-sivuilta
  1. Keväällä 2021 ja 2022 tutkijat haluaisivat tulla havainnoimaan muutamalle vasomistarhalle, joilla on ollut erityisen paljon ongelmia merikotkien kanssa.
  • Onko tarhallasi ollut merkittäviä ongelmia merikotkien kanssa?
  • Onko mahdollista, että tutkijat tulisivat sinun tarhallesi seuraamaan merikotkien käytöstä?
  • Ilmoita kiinnostuksesi mahdollisimman pian mutta viimeistään pe 16.4. sähköpostilla osoitteeseen camilla.ekblad (at) utu.fi. Kerro viestissäsi:
   • Missä tarhasi sijaitsee (paliskunta, kunta, alue).
   • Millaisia ja miten laajoja merikotkaongelmia teillä on esiintynyt.
   • Onko alueella paikkaa, josta on hyvä näkyvyys, jonne pääsee kulkemaan ja jossa voi havainnoida aiheuttamatta häiriötä poroille?
  • Voit myös ilmoittaa kiinnostuksestasi soittamalla Paliskuntain yhdistykseen numeroon 016 331 6000 (ma-pe 8-16)

  Jos et ehdi tai pysty osallistumaan tänä vuonna, havainnointia tullaan tekemään myös keväällä 2022. Voit ilmoittaa kiinnostuksestasi tähän myös 16.4.2021 jälkeen.

  Lisätietoa projektista löytyy osoitteesta https://www.saaksisaatio.fi/poro

  Kysymykset: projektitutkija Camilla Ekblad, camilla.ekblad (at) utu.fi

  TAUSTATIETOA

  Merikotkat levittäytyivät Lappiin 1970-luvulla, ja nyt niitä pesii alueella jo yli sata paria. Kanta on tiheimmillään tekojärvien ympäristössä, mutta yksittäisiä pesiviä pareja löytyy lähes koko alueelta. Poronhoitoalueen eteläpäästä, Kuusamon seudulta, löytyy toinen pesimäkeskittymä.

  Pesimäaikana merikotkat pysyvät tiiviisti reviirillään, ulottaen saalistusmatkansa korkeintaan noin 15 km päähän pesästään pidättyen suurimmaksi osaksi 10 km säteellä. Talvisin vanhat linnut siirtyvät usein etelämmäksi.

  Nuoret, pesimättömät merikotkat saattavat lennellä jopa tuhansien kilometrien matkoja. Kesäisin monet nuoret merikotkat käyvät Lapissa, ja ne näyttävät viihtyvän tunturissa.

  Merikotkat syövät pääsääntöisesti kalaa ja lintuja, mutta myös jonkin verran nisäkkäitä, ja niiden tiedetään käyttävän ravintonaan myös poroa. Merikotkien lisääntyessä poronhoitoalueella myös merikotkista johtuvat porovahingot voivat lisääntyä. Jotta tutkijat pystyvät arvioimaan vahinkojen määrää ja yleisyyttä, on erittäin tärkeää, että kentällä havaitut tapaukset saatetaan heidän tietoonsa. Ilmoitathan siis havaintosi!

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 12.4.2021  

  Paliskuntain yhdistys vetoaa luonnossa liikkujiin: Pidäthän koirasi kytkettynä

  Kevättalvi ja kesä tuo ihmiset sankoin joukoin nauttimaan ulkoilusta mökeillä ja maastossa. Pyydämme nauttimaan pohjoisen luonnossa liikkumisesta porot ja muut eläimet huomioiden. Etenkin koirien kanssa on välttämätöntä noudattaa erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Suomessa metsästyslaki määrää pitämään koiran aina kytkettynä, ellei vapaana pitämiseen ole lupaa maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta. Luvallisesti irti olevan koiran on niin ikään aina oltava omistajan hallittavissa. Lisäksi 1.3. alkaa lakisääteinen koirien kiinnipitoaika, jolloin koirien pitäminen irti on lähtökohtaisesti on kielletty.

  Tarkoituksena on turvata poroille ja muille luonnoneläimille kipeästi kaivattua rauhaa niiden lisääntymisaikana. On erittäin tärkeää, että koirien irti pitoa sääteleviä lakeja noudatetaan. Esimerkiksi porotokkaan vapaana ryntäävä koira voi aiheuttaa hetkessä kymmenien tuhansien eurojen vahingon jo pelkästään säikyttämällä porot pakenemaan. Joka vuosi liki sata poroa menettää henkensä koirien repimänä. Olethan siis huolellinen ja nautit luonnosta koirakaverisi kanssa aina vastuusi tuntien.

  Pidäthän koirasi kytkettynä

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 1.3.2021  

  Poronhoitotyöt ja koronarajoitukset

  Viime keväänä tehty tiedote koronarajoituksista ja poronhoitotöistä on edelleen ajankohtaisena.

  Poronhoitotyöt ovat alkutuotantoa, jonka osalta välttämättömät työt on tehtävä poikkeusoloista huolimatta. Eläinten hyvinvointia ei saa vaarantaa.

  Työssä tulee noudattaa erityistä huolellisuutta voimassa olevien suositusten mukaisesti. Työt tulee rajata välttämättömiin töihin ja muut työt tulee siirtää myöhemmäksi. Ylimääräisiä ihmisiä ei tule päästää erotuspaikoille tai muihin työtiloihin. Töihin voivat osallistua ainoastaan niiden hoitamisen kannalta välttämättömät henkilöt.

  Suosittelemme, että käytätte tiukkaa harkintaa sen suhteen, millaiset työt luette välttämättömiksi. Kaikki ihmiskontaktit on syytä pitää minimissä.

  Tämän lisäksi muistetaan hyvä käsi- ja yskimishygienia (käsidesit/käsien pesu), käytetään maskia mahdollisuuksien mukaan ja pyritään pitämään etäisyyttä kanssaihmisiin. Ja ennen kaikkea pysytään kotona pienemmissäkin flunssaoireissa: ei tartuteta muita!

  Terveydenhuollon viranomaiset ohjeistavat mahdollisissa koronatartunta tai -altistumistilanteissa. Noudata niitä.

  Pysytään kaikki terveinä!

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 1.3.2021  

  Ilmainen kuntavaalimainos

  Jokainen kuntavaaleihin ehdolle lähtevä poronomistaja tai poronomistajan lähiomainen saa halutessaan ilmaiseksi pienen mainostilan kuntavaaleja edeltävään Poromies-lehteen. Jos ehdokkaita on riittävän paljon, lehteen tehdään erityinen vaaliliite. Ehdokkaista kerrotaan myös kaikissa mahdollisissa yhdistyksen julkaisukanavissa kunnittain listattuna ennen vaaleja.

  Lehti-ilmoituksen leveys saa olla 54,7 mm ja korkeus 80 mm. Mikäli sinulla on valmista materiaalia, se täytyy pystyä skaalaamaan pienemmäksi. Aineisto PAINOKELPOINEN pdf-tiedosto. Tiedostossa ei saa olla netistä siepattua kuvaa, logoa tms. Lähetä mainoksesi viimeistään perjantaina 12.2.2021 Tarja Konstigille tarja.konstig@paliskunnat.fi

  tarja.konstig@paliskunnat.fi

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 2.2.2021  

  Vuoden 2019 sijaisapukorvaukset maksuun

  Loput vuoden 2019 poronhoitajien sijaisapukorvauksista maksuun

  Poronhoitajien sijaisapukorvauksiin vuodelle 2019 myönnetty määräraha loppui kesken. 29 palvelun tuottajaa jäi ilman korvausta tekemästään sijaisaputyöstä. Sosiaali- ja terveysministeriö haki lisärahoitusta näihin vuonna 2019 korvaamatta jääneisiin sijaisapuihin ja tämä lisärahoitus saatiin valtion 7. talousarvioon. Mela sai luvan aloittaa korvauspäätösten tekemisen 15.12.2020.

  Korvaukset laitetaan maksuun niin pian kuin mahdollista

  Vuoden 2019 loput korvaushakemukset käsitellään nopeutetussa aikataulussa ja korvaukset laitetaan maksuun mahdollisimman pian. Pyrimme maksamaan kaikki loput vuoden 2019 korvaukset vielä tämän vuoden puolella.

  Lisätietoja antaa asiantuntija Jere Haapajärvi, jere.haapajarvi(at)mela.fi, puh. 029 435 2255.

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 21.12.2020  

  Koirien aiheuttamat vahingot

  Paliskuntain yhdistys selvittää yhdessä Metsähallituksen, Riistakeskuksen sekä maa- ja metsätalousministeriön kanssa koirien porotaloudelle aiheuttamia vahinkoja. Keräämme tietoa koirien aiheuttamista vahingoista. Ilmoita koirien aiheuttamat vahingot osoitteessa:

  https://bit.ly/koiravahinko

  Ilmoituslomake on jatkuvasti avoinna ja siihen voi vastata ympäri vuoden. Ilmoituksen vahingosta voi tehdä poroisäntä tai poronomistaja.

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 7.8.2020  

  Paliskunnille korona-epidemian aikana

  Eduskunta on säätänyt poikkeusoloihin lait, jotka antavat Paliskuntain yhdistykselle ja paliskunnille mahdollisuuden järjestää kokoukset etäyhteyksien avulla. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voi kokouksille ottaa lisäaikaa vuoden loppuun saakka.

  Maa- ja metsätalousvaliokunta painotti poikkeuslakeja koskevassa mietinnössään, että harkittaessa kokouksen järjestämistä esityksessä tarkoitettujen poikkeusjärjestelyiden avulla, tulee kokouksen järjestäjän ottaa huomioon kyseessä olevan yhteisön osakkaiden tai jäsenten käytännön mahdollisuudet ja esimerkiksi tekniset valmiudet osallistua kokoukseen. Jos poikkeusjärjestelyiden arvioidaan käytännössä olevan ongelmallisia osakkaiden tai jäsenten yhdenvertaisuuden ja osallistumismahdollisuuksien kannalta, on kokous mahdollista siirtää pidettäväksi myöhemmin.

  Esityksen mukaan mahdollisuutta siirtää kokousta myöhempään ajankohtaan on rajattu siten, että kokous on pidettävä mahdollisimman pian sen jälkeen, kun rajoitukset ovat lakanneet. Tartuntatautilain nojalla asetettujen kokoontumisvapautta koskevien rajoitusten kestoa on tällä hetkellä vaikea ennakoida, ja päätös rajoitusten purkamisesta voidaan tehdä varsin lyhyelläkin varoitusajalla. Valiokunta korosti mietinnössään, että kokouksen järjestämisestä vastaavan tahon on etukäteen varauduttava siihen, että kokousjärjestelyistä voidaan rajoitusten päättymisen jälkeen huolehtia lainsäädännön ja yhteisön sääntöjen mukaisesti mahdollisimman pian.

  Paliskuntien hallitusten tulee valmistella kevätkokousasiat valmiiksi normaalissa aikataulussa. Hallitusten kokouksissa tulee noudattaa mahdollisimman suurta varovaisuutta, etäisyyttä ja hyvää hygieniaa, mutta pienen kokoonpanon vuoksi ne on mahdollista pitää myös perinteisesti, niin haluttaessa. Kokoukset voi pitää myös etäyhteyksiä hyödyntäen, mikäli kaikkien jäsenten osallistuminen kokouksiin on näin toimien mahdollista.

  Paliskunnissa tulee olla valmius kevätkokousten pitämiseen välittömästi rajoitusten purkamisen jälkeen, ellei niitä ole mahdollista pitää etäyhteyksiä hyödyntäen. Paliskuntien kevätkokoukset voi pitää etäyhteyksiä hyödyntäen, mikäli paliskunnan osakkailla on tähän valmius, tai osakkaille järjestetään tarvittava tuki osallistumisen mahdollistamiseksi.

  Kokouksissa päätettävät asiat on käsiteltävä elokuun alkuun mennessä, muun muassa eloporotuen maksatuksessa tarvittavien vahvistettujen poroluetteloiden vuoksi. Myös mm. teurastussuunnitelmat ja toimihenkilövalinnat sekä verotuksen valmistelu edellyttävät kokousten pitämistä viimeistään ennen erotuskauden alkua. Paliskuntien tulee selvittää omat mahdollisuutensa kokousten järjestämiseksi poikkeusjärjestelyin, mikäli kokoontumisrajoituksia jatketaan kesän yli. Muutoin vaarana on mm. eloporotukien maksun estyminen tai viivästyminen.

  Paliskuntain yhdistyksen hallitus

  Paliskuntain yhdistyksen hallitus hoitaa kokouksensa toistaiseksi etäyhteyksin.

  Edustajakokous eli poroparlamentti

  Paliskuntain yhdistyksen sääntömääräinen edustajakokous sekä perinteinen Poroparlamentti oli tarkoitus järjestää tuttuun tapaan heti kesäkuun alussa. Paliskuntain yhdistyksen sääntöjen mukaan edustajakokous tulisi pitää kesäkuussa.

  Kokous siirretään koronatilanteesta johtuen pidettäväksi poikkeustilanteen päättymisen jälkeen niin pian kuin mahdollista. Paliskuntain yhdistyksen hallitus päättää kokouspäivän viipymättä, poikkeustilarajoitusten antaessa tähän mahdollisuuden.

  Rajoitusten pitkittyessä voi tulla tarpeelliseksi järjestää kokous poikkeusjärjestelyin. Tilintarkastaja on myös osaltaan hyväksynyt ratkaisun näissä olosuhteissa.

  Siirretyn edustajakokouksen yhteydessä ei pidetä lainkaan yleisötilaisuutta. Edustajakokouksen uusi ajankohta ilmoitetaan poroisännille viimeistään kaksi viikkoa ennen kokousajankohtaa.

  Kirjoittaja: Anne Ollila

   

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 4.5.2020