• Kategoriat • Aiemmat viestit  Tagipilvi

  Kurssit ja koulutukset Muu Neuvonta muistuttaa Poroparlamentti Porovahingot Tiedote Uutisia

  74. Poroparlamentin ohjelma

  Päivätilaisuus maanantaina 6.6. klo 12 – noin 16.30 Lappia-talolla on kaikille avoin ja maksuton tilaisuus. Ilmoittaudu päivätilaisuuteen 31.5. mennessä (tarja.konstig@paliskunnat.fi tai puhelimella 016 331 6000) tarjoilun riittävyyden varmistamiseksi. Ilmoita samalla myös mahdolliset ruoka-aineallergiat.

  Poroparlamentti Rovaniemellä 2022

  Kutsuvierastilaisuus ravintola Valdemarissa klo 19–21 on yksityistilaisuus, johon myydään illallislippuja. Illallislippuja on rajoitettu määrä johtuen ravintolan tiloista. Ruokailemaan mahtuu 400 henkilöä. Kutsuvierastilaisuuden illallisliput ovat 22.4–6.5. vain kutsukortin saaneiden ostettavissa. Mikäli illallislippuja on tämän jälkeen saatavilla, ne ovat ostettavissa 7.–20.5.

  Illallisliput ostetaan www.proporo.fi/poromies -verkkokaupasta. Illallislippu maksaa 40 euroa sisältäen sisäänpääsyn, illallisen sekä ohjelman. Tulosta illallislippu mukaasi tai lataa pdf puhelimeesi. Verkkokaupasta saamasi ’Lasku/Kuitti’ on tilaisuuden pääsylippu/illallislippu. Tarkastamme liput sisään tullessa.

  Jos et päässyt illalliselle, voit ostaa klo 21 alkaen portilta 15 euron tanssilipun loppuillaksi. Lippuja on myynnissä noin 100. Tanssittajana Janne Raappana yhtyeineen.
  Jos jotain jäi epäselväksi, laita viestiä tarja.konstig@paliskunnat.fi tai pirhauta keskukseen 016 331 6000.

  MAANANTAI 6.6.2022 LAPPIA-TALO (Jorma Eton tie 8)

  klo 11.15–11.45 Virallisten kokousedustajien ilmoittautuminen ala-aulassa
  klo 12.00 Parlamentin avaus
  klo 12.05 Maa- ja metsätalousministeriön tervehdys
  Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen, MMM
  klo 12.15 Puheenjohtajan tervehdys
  Mika Kavakka, Paliskuntain yhdistys
  klo 12.25 Varapuheenjohtajan tervehdys
  Tiina Sanila-Aikio, Paliskuntain yhdistys
  klo 12.35 Valtion metsätalous ja porot
  Toimitusjohtaja Juha S. Niemelä, Metsähallitus
  klo 12.45 Rovaniemen kaupungin tervehdys
  Kansanedustaja Heikki Autto
  klo 12.55 Ansio- ja kunniamerkkien jako

  KAHVITAUKO
  klo 13.45 Poronhoitajat: sidosryhmä vai perinteisten oikeuksien haltija?
  Tutkija Simo Sarkki, Oulun yliopisto, Lapin yliopisto
  klo 14.15 Yhteensovittamista ja ympäristökiistoja
  Erikoistutkija Mikko Jokinen, Luonnonvarakeskus
  klo 14.45 Puuntuotanto Lapissa: näkökulmia yhteiskunnalliseen ja
  yksityistaloudelliseen kannattavuuteen
  Professori Olli Tahvonen, Helsingin yliopisto
  klo 15.15 EU-sääntely ja talousmetsien luonnon ennallistaminen
  Tutkimusjohtaja Eeva Primmer, Suomen ympäristökeskus

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 14.4.2022  


  Tiedote 14.4.2022

  Paliskuntain yhdistys vetoaa luonnossa liikkujiin: Ajankohtainen muistutus koirien kiinnipitoaikaan ja kelkkailuun liittyen

  Pääsiäisen aikaan ihmiset sankoin joukoin nauttivat ulkoilmasta mökeillä ja maastossa. Usein mukana on myös koiria. Parhaillaan on lakisääteinen koirien kiinnipitoaika. Sen tarkoituksena on turvata poroille ja muille luonnoneläimille kipeästi kaivattua rauhaa niiden lisääntymisaikana. On erittäin tärkeää, että lakia noudatetaan.

  Porot tunturissa - pidäthän koirat kytkettynä

  Esimerkiksi porotokkaan vapaana ryntäävä koira voi aiheuttaa hetkessä kymmenien tuhansien eurojen vahingot jo pelkästään säikyttämällä porot laukkomaan raskaassa lumessa, jolloin ne helposti luovat vasansa. Koiranomistajalla on vastuu koiran aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta. Pidäthän koirasi kytkettynä. Myös keväthangilla porotokkaan ajamisella saattaa olla yllättävän isot haittavaikutukset. Pysytään siis luvan kanssa valmiilla kelkkareiteillä.

  Pyydämme kaikkia maastossa kulkijoita noudattamaan erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta ja nauttimaan pohjoisen luonnossa liikkumisesta porot ja muut eläimet huomioiden.

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 14.4.2022  


  Korona ja poronhoitajan sijaisapu

  Kunnan tartuntatautilääkärin tai muun lääkärin antama karanteeni- tai eristyspäätös ei yksinään oikeuta poronhoitajan sijaisapuun. Kiireisiin vedoten lääkärit ovat joissakin tapauksissa jättäneet kirjoittamatta arvion työkyvyttömyydestä. Sijaisapua ei korvata, jos sinulle ei ole todistusta työkyvyttömyydestä ja olet jo käyttänyt 7 kalenterivuosikohtaista sijaisapupäivääsi. Jos et koronataudin oireiden vuoksi kykene tekemään töitäsi ja tarvitset sijaisapua, pyydä lääkäriä, työterveyshoitajaa tai sairaanhoitajaa kirjoittamaan todistus koronataudin aiheuttamasta työkyvyttömyydestä sijaisavun ajalle.

  Hyvää kevättä ja mukavaa viikonloppua.
  Ystävällisesti,
  Marketta Ahlsten
  Asiantuntija
  Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela

  Lomituspalvelut -yksikkö
  Revontulenpuisto 2 C
  02100 Espoo
  029 435 2265

  https://www.mela.fi/hyva-tietaa/koronavirus-ja-mela-turva

  www.mela.fi
  www.juurevajoukko.fi
  Facebook: Juureva joukko, Apurahansaajien Mela
  Twitter: @melaviestinta

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 18.3.2022  


  Toteuta poroaiheinen piirrustus tai maalaus

  Poroaiheinen piirrustus tai maalaus

  Päästä luovuutesi irti ja toteuta porotalousaiheinen työ mieleiselläsi työskentelyvälineellä, mieleisellesi pohjalle, mieleiselläsi tekniikalla. Voit osallistua kilpailuun yhdellä työllä. Kilpailun tavoitteena on saada esille erilaisia näkemyksiä poronhoidosta ja poroista, sekä tuoda näkyviin hyviä ja osaavia tekijöitä.

  Työn koko on joko A4 (210 x 297 mm) tai A3 (297 x 420 mm). Kilpailussa on kolme sarjaa: alle 12-vuotiaat, 13–18 vuotiaat ja yli 18-vuotiaat.

  Sarjojen voittajat valitsee lehden toimituskunta. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja tulokset julkaistaan lehdessä 2/2022. Jokaisen sarjan paras palkitaan Poromies-lehden vuosikerralla ja poromies-tuotepaketilla. Julkaisemme jokaisen sarjan kolme parasta työtä ja useampia alle 12-vuotiainen töistä vuoden 2022 aikana.

  Toimita työsi 1.5.2022 mennessä osoitteella Paliskuntain yhdistys, Tarja Konstig, PL 8168, 96101 Rovaniemi tai tarja.konstig (at) paliskunnat.fi. Merkitse kuoreen tai viestin aihekenttään tunniste ’Poroaiheinen työ’. Skannatun työn resoluution tulee olla vähintään 300 dpi.

  Ilmoita yhteystietosi: nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköposti. Kilpailuun osallistuvasta alaikäisestä tarvitaan nimi, ikä, huoltajan yhteystiedot.

  Jos haluat postittamasi työn palautettavaksi, liitä mukaan postimerkillä ja osoitteellasi varustettu palautuskuori.

  Lähettämällä työnsä kilpailuun osallistuja luovuttaa Paliskuntain yhdistykselle oikeuden käyttää työtä tai sen osaa tekijän nimellä varustettuna ilman erillistä korvausta. Kilpailutöitä ei luovuteta kolmansille osapuolille.

  Tarkennukset Poromies-lehdessä 1/2022 julkaistuun:

  Alaikäisiltä tarvitaan teoksen liitteeksi huoltajan allekirjoituksella varustettu lupalappu teoksen julkaisuun.

  Yhdistys voi käyttää lähetettyä työtä tai sen osaa porotaloutta esittelevissä ja/tai edistävissä esityksissä ja julkaisuissa. Muusta käytöstä sovitaan tekijän kanssa erikseen.

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 17.3.2022  


  Työnjohtajien päivät Sodankylässä 1-2.4.2022

  Työnjohtajien päivät 2022

  Työnjohtajien päivät 2022 - ohjelma

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 16.3.2022  


  Neuvottelutaito- ja ulkoinen viestintä -koulutus

  Koulutus on Yhteinen poronhoitoalue- hankkeen järjestämä neuvottelutaito- ja ulkoinen viestintä koulutus Ranualla 16.2.2022. Huomaa, että koulutuksia on tarkoitus järjestää myös Inarissa ja Rovaniemellä.

  Ranua on eteläisin paikka missä koulutus pidetään, seuraavat koulutukset ovat 16.3.2022 Inarissa ja 7.4.2022 Rovaniemellä.

  Neuvottelutaito- ja ulkoinen viestintä Ranua

  Ystävällisin terveisin,

  Tuulia Väärälä
  Projektisuunnittelija | Project Planner
  Tulevaisuuden biotalous | Future Bioeconomy

  Lapin AMK
  Jokiväylä 11, FI-96300, Rovaniemi
  Tel. +358 (0)40 4809128
  www.lapinamk.fi

  Pohjoista tekoa – The Northern Factor

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 4.2.2022  


  KHO-linjaus: poronhoidon toimintaedellytykset säilytettävä

  Korkein hallinto-oikeus on antanut kaksi päätöstä liittyen Kuusamon Maaningan tuulivoimahankkeeseen. Hanke sijoittuu kokonaisuudessaan Tolvan paliskunnan keskeiselle vasoma-alueelle. Valituksen alla ovat olleet osayleiskaava, joka olisi mahdollistanut 54 tuulivoimalan rakentamisen, sekä vaihemaakuntakaava, jossa kyseinen alue on määritelty tuulivoimaloiden rakentamisen alueeksi.

  Tuulivoima

  Tolvan paliskunta vastustaa kyseistä hanketta, joka sijoittuu paliskunnan ainoille jäljellä oleville rauhallisille vasonta- ja laidunalueille ja tuhoaisi toteutuessaan paliskunnan poronhoidon kestävää järjestämistä. Yleiskaavaa koskevassa päätöksessään KHO totesi, ettei kaava täytä poronhoidon toimintaedellytysten turvaamisen lakisääteisiä velvollisuuksia. Kyseessä on tulevaa oikeuskäytäntöä linjaava vuosikirjapäätös.

  KHO:n päätös osoittaa, että lakisääteiset vaatimukset poronhoidon toimintaedellytysten säilyttämisestä on huomioitava hankevalmisteluissa koko poronhoitoalueella. Kaavoja ja maankäyttöhankkeita suunniteltaessa on selvitettävä vaikutukset poronhoitoon. Kohtuuttomia haitallisia vaikutuksia poronhoidolle ei saa aiheuttaa. Alueiden yksityiskohtaisempaa käyttöä ohjaavien kaavojen on perustuttava todellisiin selvityksiin.

  Vaihemaakuntakaavaa koskeva päätös puolestaan kertoo, että tuulivoimaa on mahdollista rakentaa myös poronhoitoalueelle. Maakuntakaavoissa seudullisesti merkittävien tuulivoimala-alueiden osoittamisen tarkoitus on mahdollistaa tuulivoiman rakentamista. Samalla on kuitenkin turvattava poronhoidon harjoittamisen edellytykset. Tuulivoimaa poronhoitoalueelle suunniteltaessa on siis konkreettisesti kyse poronhoidon ja energiantuotannon yhteensovittamisesta. Poronhoidolle koituvien vaikutusten selvittäminen on tehtävä aina hanke- ja paliskuntakohtaisesti, tiiviissä yhteistyössä asianosaisen paliskunnan kanssa.

  Lisätiedot:

  Paliskuntain yhdistys
  Anne Ollila
  040 199 1066

  Maaningan tuulivoimaosayleiskaavaa koskeva valitus (KHO:2022:12).

  Vaihemaakuntakaavaa koskeva valitus (KHO:2022:11).

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 20.1.2022  


  Porotalousvahingot

  Talvi 2019–2020 oli poikkeuksellisen luminen Pohjois-Suomessa. Poikkeukselliset sääolosuhteet aiheuttivat porotalouden harjoittajille suuria tappioita ja vahinkoja, joten porotalouden harjoittajat voivat hakea korvauksia poronhoitovuoden 2019–2020 poikkeuksellisten sää-, lumi- ja luonnonolosuhteiden aiheuttamista vahingoista ja lisäkustannuksista. Korvausten maksamiseen on varattu 6 miljoonaa euroa. Maksettava korvaus on kertaluonteinen.

  Paliskuntien hallinnolle järjestettiin korvaushakukoulutus perjantaina 11.6.2021 klo: 12:00. Linkki tallenteeseen on lähetetty sähköpostilla paliskuntien poroisännille ja rahastonhoitajille.

  Poronhoitajille tarkoitettu koulutus pidettiin keskiviikkona 16.6.2021 klo 12.00. Tilaisuudessa kerrottiin korvauksen hakemisesta. Tilaisuudessa esitettyihin kysymyksiin löytyy vastaukset Ruokaviraston sivuilta tilaisuuden jälkeen. Tilaisuuden tallenne löytyy Ruokaviraston sivuilta sekä täältä.

  Korvausta voi hakea 16.8.2021 asti Hyrrä-palvelussa tai paperilomakkeella, joka toimitetaan Lapin ELY-keskukseen.  Huomioi, että hakuajan päättymisen jälkeen saapunut hakemus hylätään.

  Ruokaviraston tiedote haun avautumisesta löytyy täältä.

  Katso lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.

  Julkaisija: Anna-Leena Jänkälä - 9.6.2021  


  Merikotkan porotaloudelle aiheuttamia vahinkoja selvitetään kaksivuotisessa projektissa

  Osallistu tutkimukseen ilmoittamalla tutkijoille merikotkan aiheuttamista vahingoista!

  Merikotkien lisääntyessä poronhoitoalueella myös merikotkavahinkojen riski kasvaa. Käynnissä olevassa projektissa selvitetään, saalistavatko merikotkat aktiivisesti poronvasoja ja missä määrin ne tätä tekevät. Asian selvittämiseksi kaivataan tietoa kentältä. Jokainen havainto on tärkeä.

  1. Näitkö merikotkan saalistavan poronvasoja?

  Lomake on jatkuvasti auki ja siihen voi vastata ympäri vuoden 31.8.2022 asti.

  Voit ilmoittaa havaintosi myös soittamalla Paliskuntain yhdistykseen numeroon

  016 331 6000 (ma-pe 8-16)

  • Havainnon painoarvoa lisää kuvallinen todiste – dokumentoi tapaus kuvalla tai videolla, jos mahdollista.
  1. Lähetä merikotkan saaliiksi päätyneet poronvasan ruhot Ruokavirastoon
  • Jos näet merikotkan tappavan tai haavoittavan kuolettavasti poronvasan ja onnistut pelastamaan ruhon, lähetä se Ruokavirastoon tutkittavaksi.
  • Lähetyksen voi laittaa pakettiin ja lähettää Matkahuollon kyydissä Ouluun.
   • Osoite: Ruokavirasto Oulu
    Matkahuolto OULU
    Asiakasnumero: 6100752
    Puhelinnumero osoitekorttiin: 040 515 4325
    Viite: Sääksisäätiö, merikotka.
  • Vastaanottaja maksaa postituskulut.

  Ilmoita lähetyksestä projektitutkijalle camilla.ekblad (at) utu.fi

  • Ruhoja voi lähettää vuoden ympäri 31.8.2022 asti.
  • Tarkemmat lähetysohjeet löytyvät Ruokaviraston WWW-sivuilta
  1. Keväällä 2021 ja 2022 tutkijat haluaisivat tulla havainnoimaan muutamalle vasomistarhalle, joilla on ollut erityisen paljon ongelmia merikotkien kanssa.
  • Onko tarhallasi ollut merkittäviä ongelmia merikotkien kanssa?
  • Onko mahdollista, että tutkijat tulisivat sinun tarhallesi seuraamaan merikotkien käytöstä?
  • Ilmoita kiinnostuksesi mahdollisimman pian mutta viimeistään pe 16.4. sähköpostilla osoitteeseen camilla.ekblad (at) utu.fi. Kerro viestissäsi:
   • Missä tarhasi sijaitsee (paliskunta, kunta, alue).
   • Millaisia ja miten laajoja merikotkaongelmia teillä on esiintynyt.
   • Onko alueella paikkaa, josta on hyvä näkyvyys, jonne pääsee kulkemaan ja jossa voi havainnoida aiheuttamatta häiriötä poroille?
  • Voit myös ilmoittaa kiinnostuksestasi soittamalla Paliskuntain yhdistykseen numeroon 016 331 6000 (ma-pe 8-16)

  Jos et ehdi tai pysty osallistumaan tänä vuonna, havainnointia tullaan tekemään myös keväällä 2022. Voit ilmoittaa kiinnostuksestasi tähän myös 16.4.2021 jälkeen.

  Lisätietoa projektista löytyy osoitteesta https://www.saaksisaatio.fi/poro

  Kysymykset: projektitutkija Camilla Ekblad, camilla.ekblad (at) utu.fi

  TAUSTATIETOA

  Merikotkat levittäytyivät Lappiin 1970-luvulla, ja nyt niitä pesii alueella jo yli sata paria. Kanta on tiheimmillään tekojärvien ympäristössä, mutta yksittäisiä pesiviä pareja löytyy lähes koko alueelta. Poronhoitoalueen eteläpäästä, Kuusamon seudulta, löytyy toinen pesimäkeskittymä.

  Pesimäaikana merikotkat pysyvät tiiviisti reviirillään, ulottaen saalistusmatkansa korkeintaan noin 15 km päähän pesästään pidättyen suurimmaksi osaksi 10 km säteellä. Talvisin vanhat linnut siirtyvät usein etelämmäksi.

  Nuoret, pesimättömät merikotkat saattavat lennellä jopa tuhansien kilometrien matkoja. Kesäisin monet nuoret merikotkat käyvät Lapissa, ja ne näyttävät viihtyvän tunturissa.

  Merikotkat syövät pääsääntöisesti kalaa ja lintuja, mutta myös jonkin verran nisäkkäitä, ja niiden tiedetään käyttävän ravintonaan myös poroa. Merikotkien lisääntyessä poronhoitoalueella myös merikotkista johtuvat porovahingot voivat lisääntyä. Jotta tutkijat pystyvät arvioimaan vahinkojen määrää ja yleisyyttä, on erittäin tärkeää, että kentällä havaitut tapaukset saatetaan heidän tietoonsa. Ilmoitathan siis havaintosi!

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 12.4.2021  


  Paliskuntain yhdistys vetoaa luonnossa liikkujiin:
  Pidäthän koirasi kytkettynä

  Kevättalvi ja kesä tuo ihmiset sankoin joukoin nauttimaan ulkoilusta mökeillä ja maastossa. Pyydämme nauttimaan pohjoisen luonnossa liikkumisesta porot ja muut eläimet huomioiden. Etenkin koirien kanssa on välttämätöntä noudattaa erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Suomessa metsästyslaki määrää pitämään koiran aina kytkettynä, ellei vapaana pitämiseen ole lupaa maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta. Luvallisesti irti olevan koiran on niin ikään aina oltava omistajan hallittavissa. Lisäksi 1.3. alkaa lakisääteinen koirien kiinnipitoaika, jolloin koirien pitäminen irti on lähtökohtaisesti on kielletty.

  Tarkoituksena on turvata poroille ja muille luonnoneläimille kipeästi kaivattua rauhaa niiden lisääntymisaikana. On erittäin tärkeää, että koirien irti pitoa sääteleviä lakeja noudatetaan. Esimerkiksi porotokkaan vapaana ryntäävä koira voi aiheuttaa hetkessä kymmenien tuhansien eurojen vahingon jo pelkästään säikyttämällä porot pakenemaan. Joka vuosi liki sata poroa menettää henkensä koirien repimänä. Olethan siis huolellinen ja nautit luonnosta koirakaverisi kanssa aina vastuusi tuntien.

  Pidäthän koirasi kytkettynä

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 1.3.2021