• Kategoriat • Aiemmat viestit  Tagipilvi

  Kurssit ja koulutukset Muu Neuvonta muistuttaa Poroparlamentti Porovahingot Tiedote Uncategorized Uutisia

  MEDIATIEDOTE 16.8.2022

  Vastuullisuus kunniaan – Koirilla metsästämisen kausi poronhoitoalueella alkaa. Paliskunnat toivovat vähemmän vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

  Karhun ja vesilintujen pyynnin aloitus on monille vuoden odotetuin kohokohta. Kun elokuun 20. päivä lähenee, moni eteläisempikin metsästäjä kääntää autonsa keulan kohti pohjoista. Syyskuun alun hirvenpyyntikin seuraa jo aivan kulman takana.

  Viime vuosina monet Lapin kunnat ovat nostaneet esille ongelmia, joita on syntynyt, kun ulkopaikkakuntalaisten suurten metsästysporukoiden ja koirien pyyntipaine tulee alueille.

  Pohjois-Suomessa on laajoja yhtenäisiä valtion maa-alueita. Erämaisuutensa vuoksi, monet alueet ovat erityisen haluttuja metsästyskohteita. On kuitenkin huomattu, että pyyntipaine kasautuu paikoin kestämättömän suureksi.

  Metsästys on elämäntapa ja tärkeä harrastus, niin paikkakuntalaisille kuin kauempaakin alueelle matkaajille. Pohjoinen Suomi on myös poronhoitoaluetta. Metsästäjän täytyykin huolehtia siitä, että metsästyksestä ei aiheudu poroille haittaa.

  Syksyn metsästyskausi on samanaikaisesti poronhoidon kiireisintä aikaa: poroja kerätään aitauksiin ja teuraaksi menevät porot erotellaan eloporoista. Metsästyksen ja porotöiden yhteensovittelu samoilla alueilla vaatii yhteistyötä.

  Mesästyskoirat aiheuttavat joka vuosi poronhoitoalueella vahinkoja poroille ja porotöille. Moni vahinko jäisi syntymättä, jos metsästäjät koirineen välttäisivät liikkumista siellä, missä porotöitä kulloinkin tehdään.

  Kun metsästät poronhoitoalueella, muista nämä:

  1. Koirat luulevat poroa riistaksi – Opeta koira porovapaaksi
  2. Selvitä porotyöalueet – Paliskuntien rajat ja poroisäntien yhteystiedot:
  1. Vältä koirien treenaamista hirven kiimarauhoituksen aikana
  2. Hanki koirallesi porovahingot kattava vastuuvakuutus
  3. Vahingon sattuessa: lopeta loukkaantunut poro. Ilmoita tapahtuneesta välittömästi poliisille, 112 ja poroisännälle.
  4. Jos löydät muusta syystä kuolleen tai loukkaantuneen poron, ilmoitathan siitä alueen poroisännälle tai jos muuta yhteystietoa ei ole saatavilla, hätäkeskukseen.

  Perinteisesti vastuullinen metsästys on aina kunnioittanut riistaeläimiä ja kaikkia metsässä liikkujia. Poronhoitoalueella näiden periaatteiden vaaliminen vaatii aktiivista ja avointa yhteistyötä.

  Lisätietoja:
  Paliskuntain yhdistys
  016 331 6000

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 16.8.2022