• Kategoriat • Aiemmat viestit  Tagipilvi

  Kurssit ja koulutukset Neuvonta muistuttaa Poroparlamentti Tiedote Uutisia

  Paliskuntain yhdistyksen korona-tiedote

  Tiedote 18.3. päivitämme tätä sivua jatkuvasti tilanteen kehittyessä. Tuorein päivitys 24.3.2020 (porotyöt poikkeusaikana).

  Paliskuntain yhdistyksen yhteystiedot

  Paliskuntain yhdistyksen koko henkilökunta on mahdollisuuksien mukaan siirtynyt etätöihin. Olemme tavoitettavissa normaalisti puhelimen ja sähköpostin välityksellä sekä tarvittaessa videoneuvottelun kautta. Henkilökunnalla on matkustuskielto, joitakin välttämättömiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

  Porotyöt poikkeusaikana

  Olemme saaneet jonkin verran huolestuneita yhteydenottoja koskien poronhoitotöiden tekemistä, eritoten valtioiden raja-alueilla. Poronhoitotyöt ovat alkutuotantoa, jonka osalta välttämättömät työt on tehtävä poikkeusoloista huolimatta. Eläinten hyvinvointia ei saa vaarantaa.

  Työssä tulee kuitenkin noudattaa erityistä huolellisuutta voimassa olevien suositusten mukaisesti. Työt tulee rajata välttämättömiin töihin ja muut työt tulee siirtää myöhemmäksi. Ylimääräisiä ihmisiä ei tule päästää erotuspaikoille tai muihin työtiloihin. Töihin voivat osallistua ainoastaan niiden hoitamisen kannalta välttämättömät henkilöt. Suosittelemme, että käytätte tiukkaa harkintaa sen suhteen, millaiset työt luette välttämättömiksi. Kaikki ihmiskontaktit on nyt syytä pitää minimissä.

  Varautukaa etäkokouksiin

  Kokouksia ja tilaisuuksia pidetään jatkossa videoneuvotteluina (asia koskee erityisesti muun muassa poroisäntiä). Tietokoneen kautta pidettäviä videoneuvotteluja varten on hyvä hankkia tai varata käyttöönsä headsetit (kuulokemikrofonit). Poroisännät: mikäli et ole aiemmin käyttänyt videoneuvotteluja, niin ole yhteydessä Aarre Jortikkaan, jotta voimme harjoitella asiaa etukäteen.

  Poroparlamentti 1.-2.6.2020

  Poroparlamentin yleisötilaisuus 1.6.2020 on peruttu. Varsinaisen edustajainkokouksen tilanne päätetään myöhemmin ja siitä tiedotetaan paliskuntia.

  Tietoa ja linkkejä poronhoitajille

  MELA – Koronavirus ja Mela-turva (linkki)

  MMM – Koronavirukseen varautuminen MMM-hallinnonalalla (linkki)

  Ruokavirasto – Ruokaviraston koronavirustiedotteet (linkki)

  Valtioneuvosto – Lasten hoito kriittisillä toimialoilla (linkki)

  Verohallinto – Verohallinto tukee yrityksiä koronatilanteessa (linkki)

  Poronrehuntoimittajat Lantmännen Feed, Hankkija ja Kinnusen mylly myyvät ja toimittavat poronrehua tällä hetkellä normaalisti.

  Pankit

  Monet pankit tulevat vastaan lainanmaksuissa.

  Nordea – Ajankohtaista markkinoista ja asioinnista (linkki)

  OP – tarjoamme taloudellista helpotusta pk yritysasiakkaille (linkki)

  S-pankki – tarjoaa jopa vuoden lyhennysvapaita (linkki)

  Maksulykkäyksen hakeminen valtionlainaan

  Ota yhteyttä pankkiisi. Lykkäyksen ja korkovapauden myöntää hakemuksesta luottolaitos. Maksulykkäys tarkoittaa sitä, että laina-aikaasi voidaan:

  1) pidentää lykkäysvuosien määrällä. Tällöin lykätyt lyhennyserät peritään yhtä monessa erässä alkuperäisen laina-ajan päätyttyä. Laina on kuitenkin maksettava takaisin päätöksessä mainitun laina-ajan kuluessa.

  2) lykkäysvuosien jälkeen maksettavia lyhennysmaksuja korotetaan laina-aikaa muuttamatta.

  Valtionlainan lyhennysmaksuille voidaan myöntää maksulykkäystä enintään kolme vuotta kerrallaan. Jos olet aikaisemmin saanut maksulykkäystä, ota huomioon, että voit saada maksulykkäystä lainaasi enintään viisi vuotta.

  Jos lykkäyksiä on aikaisemmin myönnetty kaksi vuotta niin pankki lähettää hakemuksen keskusrahalaitokselle, johon se pyytää Ruokaviraston suostumuksen.

   

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 18.3.2020