• Kategoriat • Aiemmat viestit  Tagipilvi

  Kurssit ja koulutukset Kysely Neuvonta muistuttaa Poroparlamentti Tiedote Uutisia

  Windows-käyttöjärjestelmän päivitykset ja varmuuskopiointi

  Maailmalla laajasti levinnyt WannaCry-kiristysohjelma korostaa Windows-tietokoneiden päivityksistä, virustorjunnasta sekä tiedostojen varmuuskopioinnista huolehtimista.

  Windows 7 -käyttöjärjestelmässä kannattaa huolehtia sekä Windows-käyttöjärjestelmän että tärkeimpien verkkohyökkäysrajapintojen (Java, Flash ja Acrobat Reader) päivityksistä. Windows 10 pitää varsin hyvin käyttöjärjestelmän päivitykset kohdillaan. Ohessa kuva Windows 7 -käyttöjärjestelmän Windows Update -ikkunasta, jonka mukaan kaikki käyttöjärjestelmän päivitykset ovat ajan tasalla. Windows Update löytyy mm. Ohjauspaneelista tai vasemman alakulman hakutoiminnolla.

  Vanhentuneita Windows XP -koneita ei enää pidä käyttää nettiin liitettynä. Microsoft lopetti XP:n tietoturvapäivitykset jo vuonna 2014, joten XP:n käyttäminen on täysin suojatonta.

  Vastaavalla tavalla Java, Acrobat Reader, Flash ja Firefox-selain tulee pitää ajan tasaisena. Java on tunnettu hyökkäysrajapinta, joten monet selainvalmistajat ovat jo jättäneet Java-tuen pois WWW-selaimistaan (Chrome ja Firefox).

  Sähköpostiin tulevien, vähänkin oudolta vaikuttavien liitetiedostojen avaamista tulee välttää. Erityisesti, jos oudosta lähteestä tuleva Office-liite vaatii ottamaan makrot käyttöön, niin se kannattaa jättää tekemättä. Sähköpostissa oleva linkki voi ohjata haittaohjelman asennussivulle tai liitetiedoston sisältö voi olla aivan muuta kuin mitä tiedostotarkentimen perusteella voisi päätellä.

  Varmuuskopioita voi tehdä monella tavalla, mutta käyttökelpoinen vaihtoehto on kopioida omat työtiedostot (Word, Excel), valokuvat ja muut tiedostot määräajoin USB-kiintolevylle. Kopioinnin jälkeen USB-kiintolevy pitää irrottaa tietokoneesta. Irrottaminen pitää tehdä siksi, että koneelle pääsevä kiristyshaittaohjelma ei pääse leviämään myös USB-kiintolevylle ja salaamaan siellä olevia varmuuskopioita. On myös suositeltavaa säilyttää USB-kiintolevy muualla kuin missä tietokonetta säilytetään.

  Tarvittaessa päivitysohjeita voidaan laittaa enemmän ja yksityiskohtaisemmin. Ota yhteyttä aarre.jortikka@paliskunnat.fi

  Kirjoittaja: Aarre Jortikka

   

  Julkaisija: Aarre Jortikka - 15.5.2017