Porokilpailusanastoa

Suopunginheitto

Suopunki on poronhoidossa käytettävä perinteinen työväline. Suopunginheittokilpailussa pyydystettävänä toimii poron sijasta eri etäisyyksille asetettu maalitolppa. Tavoitteena on osua mahdollisimman nopeasti omalla radalla eri etäisyyksillä oleviin tolppiin, lyhimmästä etäisyydestä kauimmaiseen edeten. Naisten heittoetäisyydet ovat 7−11 metriä ja miesten 11−15 metriä. Lapsille on omia sarjoja. Kilpailuissa on yleensä 6−10 minuutin aikaraja ja nopeimmin radan suorittanut heittäjä voittaa. Parhaat heittäjät läpäisevät radan jopa minuutissa. Lisätietoja: www.suopunki.fi.

Karsinta-ajo

Karsinta-ajossa kilpaporokokelaat pyrkivät alittamaan kilometrin yksittäisajossa ajan 1:25 (1 min 25 sek). Tämän karsintarajana toimivan ajan alitettuaan ne saavat kilpaporon statuksen ja voivat osallistua virallisiin porokilpailuihin. Karsinta-ajoa valvoo virallinen valvoja.

Yleinen sarja

Kilpaporo on alittanut karsinta-ajossa kilometrillä ajan 1:25 ja poro on rekisteröity Paliskuntain yhdistyksen ylläpitämään kilpapororekisteriin kilpapiltalla. Poro kilpailee yleisessä sarjassa, kunnes saavuttaa kuuman sarjan tavoiteajan.

Kuuma sarja

Kilpaporon saavuttaessa kilometrillä ajan 1:18,999 tai parempi, se nousee kuumaan sarjaan. Kuumassa sarjassa kilpailevat siis kaikkein nopeimmat porot.

Poro Cup-osakilpailut

Suomen Porokilpailijat ry:n hyväksymät ja valvomat porokilpailut ovat yleisiä porokilpailuja ja näistä enintään viisi toimii vuosittain ajettavan Poro Cup -kilpailukauden osakilpailuna. Osakilpailujen järjestäjinä toimivat paikalliset yhdistykset ja seurat. Poro Cupin -osakilpailuista eniten pisteitä kerännyt poro julistetaan Cup-mestariksi. Suomalaisten kausi huipentuu Porokuninkuusajoihin, joissa kuninkuudesta mittelee 24 eniten Cup-pisteitä saanutta kuuman sarjan poroa.

Sprintti

Sprinttikilpailut ajetaan 201,12 metrin mittaisella radalla. Sprintit ovat suosittuja kaupunkitapahtumia.  Sprintti ajetaan myös joskus Poro Cup:n ja Porokuninkuusajojen yhteydessä.

Kultakelloajo

Naisten sarjana toimiva Kultakelloajo ajetaan osana Poro Cup:ia. Kultakelloajo ei ole enää vuosittainen, vaan kisajärjestäjän tulee hakea erikseen kultakelloajon järjestämisoikeutta. Ensimmäinen Kultakelloajo ajettiin vuonna 1976. Palkintona on perinteisesti kultakello.