Poro materiaalina

Talja

Karva- ja taljatöihin tarvittavat taljat ja koivet otetaan talteen teurastuksen yhteydessä. Talja muokataan käyttötarkoituksen mukaan. Perinteisesti poron koivista valmistetaan nutukkaita eli karvakenkiä, säpikkäitä ja koivikkaita eli kinttaita. Poron taljasta valmistetaan peskejä, joita tehdään niin työ- kuin juhlakäyttöön. Vasan taljasta voidaan valmistaa lämpimiä lakkeja. Poron koipien ja taljojen leikkaaminen ja muokkaaminen on tarkkaa työtä ja jokaisella käsityöläisellä on siihen omat hyväksi todetut tapansa.

Suurin osa porontaljoista päätyy nykyään teurastamoilta muokkaamoille, joissa niistä valmistetaan koristetaljoja, poron parkkinahkaa ja poromokkaa. Suomessa porontaljoja muokkaavia yrityksiä on muutamia.

Poro on noussut erittäin halutuksi ja kiinnostavaksi materiaaliksi myös ulkomailla. Poronnahka on uniikki ja luonnon muokkaama taideteos, eikä yksikään nahka ole samanlainen.

Parkitsematon nahka

Tuore puhdistettu talja, joka on nivotettu tai kuivattu. Nivottamisella tarkoitetaan taljan liottamista vedessä tai lumen alla, jonka jälkeen karva irtoaa helposti.

Kuivaamisella tarkoitetaan sitä, että talja naulataan seinään kuivumaan ja annetaan sen kuivua vuoden tai useamman. Parkitsematonta nahkaa voidaan käyttää esimerkiksi rumpujen kalvoina.

Parkittu nahka eli Sisna

Sisnanahka on poronnahkaa, jonka parkitusaineena on käytetty pajun-, koivun-, haavan- tai lepänkuorta. Käsin parkittu sisna on perinteinen käsityömateriaali. Sisnan käyttömahdollisuudet ovat laajat. Siitä on perinteisesti valmistettu erilaisia pussukoita, laukkuja ja vaatteita. Se on erittäin kestävä ja laadukas materiaali, joka kestää sukupolvelta toiselle.

Luu ja sarvi

Poronluu ja sarvi ovat kestäviä materiaaleja moniin käyttöesineisiin. Poro vaihtaa luontaisesti sarvensa vuosittain, joten poronsarvi on ekologinen uusiutuva materiaali. Sarvia saadaan talteen Suomessa vuosittain yli 100 000 kiloa.

Perinteisesti sarvesta on valmistettu muun muassa lusikoita, puukontuppeja, neulakotia, nappeja, kudontakäpyjä, riskuja ja monia muita arkisia esineitä. Luutyöt koristellaan usein kaiverruksin tai polttokynällä.

Nykyisin sarvesta valmistetaan myös design-koruja. Sarvea voidaan yhdistellä eri materiaaleihin kuten puuhun tai metalliin.

Poron kynsistä tehdään erilaisia koruja. Niihin saadaan kaunis kiilto useiden hiontojen avulla.