Poronmaito on ravintorikasta

Poronmaito on erittäin ravitsevaa. Litra poronmaitoa riittää kattamaan aikuisen vuorokautisen proteiinitarpeen.

Poronmaidon rasvapitoisuus on yli 20 %, proteiineja on noin 10 % ja kuiva-ainepitoisuus (30 g/100 g) on korkea lehmänmaitoon verrattuna. Lisäksi poronmaidossa on A- ja D-vitamiinia.

Poronmaidon rasvoista huomattava osa on tyydyttymättömiä rasvahappoja ja maitosokeria on huomattavasti vähemmän kuin lehmänmaidossa.

Poronmaidossa on vastasyntyneelle vasalle tärkeitä vasta-aineita, koska vasan oma vasta-ainetuotanto käynnistyy vasta 3-4 viikon iässä. Vauvalle laimentamaton poronmaito on suorastaan liian väkevää.

Poronlypsyä Norjan Etelä-Varangin alueella ennen vuotta 1900. Kuva DigitalMuseum / Ellisif Rannveig Wessel

Vaadin tuottaa noin litran maitoa vuorokaudessa imetyskauden alussa. Maidontuotanto käynnistyy vasonnan alkaessa huhti-toukokuussa ja kestää tavallisesti lokakuun lopulle. Maidontuotto on huipussaan alkukesällä hieman vasonnan jälkeen.

Siperiassa poroja lypsetään lähes läpi vuoden vasonta-aikaa lukuun ottamatta.  Siperiassa porojen lypsäminen on laajalle levinnyt ja tärkeä elinkeino.

Lasse Viren nimesi poronmaidon menestyksensä salaisuudeksi

Vahvaa poronmaitoa on ennen vanhaan käytetty ravintona monin tavoin. Sitä on juotu sellaisenaan, vedellä laimennettuna tai maitoherana. Maidosta on tehty myös juustoa ja voita. Nykyisin poronmaidon käyttö on Suomessa harvinaista.

Poronmaito, juusto ja hera muodostivat aikoinaan tunturilappalaisten pääravinnon kesällä. Tuoretta maitoa saatettiin pitää viileässä nurkassa tai kaltiossa, mutta pidempään tuoretta maitoa ei pyritty säilyttämään. Syystalvella maitoa jäädytettiin ja lohkaistiin sopiva pala tarvittaessa. Jäätyneestä maidosta tehtiin juustoa, kuivattiin tai raaputettiin sellaisenaan kahvimaidoksi. Tuore jäädytetty poronmaito oli arvokas juhlaherkku. Vaihdossa 8−10 litrasta jäädytettyä poronmaitoa saattoi saada vastineeksi  tuolloin 20 markkaa maksaneen teurasporon.

Poronmaidossa on edelleen paljon hyödyntämättömiä tuotekehittelyn mahdollisuuksia. Poronmaito on kysytty arvokas raaka-aine myös kosmetiikan ja luontaistuotteiden raaka-aineena.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO kannustaa juomaan poronmaitoa, koska siinä on kolme kertaa lehmänmaitoa enemmän proteiinia ja kaksin- tai kolminkerroin enemmän rasvaa, mutta puolet vähemmän laktoosia.