Porokoirat

Kortesalmen (2008) mukaan suomalaisen porokoiran säkäkorkeus on 49−53 cm ja koira on pitkä, jalkava ja nopea. Väriltään porokoira on tavallisesti musta tai parkinvärinen. Rinnassa, päässä ja jaloissa on valkeita täpliä. Häntä on kuten paimenkoiralla ja heiluu laajassa kaaressa. Jalostuksen tuloksena Suomeen on muodostunut kaksi porokoirarotua: suomenlapinkoira ja lapinporokoira.

Lapinporokoira 1950-luvun alussa (video: www.koiramuseo.fi)

Koiran käytöllä poronhoidossa on pitkät perinteet, mutta moottorikelkka ja elinkeinon teknistyminen notkauttivat porokoiran suosion. Kelkan avulla porot saadaan koottua aitoihin joutuisammin koirista riippumatta ja lisäksi varhaisissa kelkoissa ei ollut paikkaa koiran kuljettamiseen. Kiinnostus porokoiraa kohtaan on kuitenkin virinnyt uudelleen 1990-luvulta alkaen. Nykyisin koiria on käytössä jo kohtuullisen laajalti erityisesti pohjoisella ja keskisellä poronhoitoalueella.

Muonion paliskunnan työkoira Pösö (lapinporokoira)

Koiran ja ihmisen yhteinen suhde ulottuu yli 15 000 vuoden päähän vanhemmalle kivikaudelle saakka. Milloin koiraa alettiin käyttää apuna poronhoitotöissä? Kirjallisia tietoja koirien käytöstä ei ole säilynyt. V. J. Oinonen toteaa Lapin yliperällä kirjassaan seuraavasti:

”Kun häikäilemätön peuranpyynti talttui riistan vähetessä suunnilleen nykyaikaiseksi porotaloudeksi, Lapin koirankin piti muuttaa luonnettaan. Vihaisesti porojen kimppuun käyneen metsästyskoiran oli täst´edes maltettava suhtautua niihin leppeästi varoen kuitenkin menettämästä arvovaltaansa porojen silmissä. Koirassa tapahtunut muutos on lappalaisten aikaansaannos. Pahimmat porojen laukottajat ja kinttuihin pureutujat hävitettiin ja saman kohtalon saivat pehmeäluontoiset koirat, joita porot eivät kunnioittaneet. Näiden äärimmäisyyksien väliin jääneistä koirista koulutettiin poromiehen työtoveri”.

 

 

Porokoira -arkistoelokuva

Porokoira on poromiehen paras apuri. Elävä arkisto 1969.

Dogs of Lapland

Sanna Karppinen: Dog of Lapland cheerful presents (issuu-julkaisu)

Uniaavan kennel -sivusto

Poroja ja työkoiria Aapalapista

Lappalaiskoirat ry

Lappalaiskoirat ry; rotutietoa, tietoa ja kasvattajia

Lapinporokoira

Wikipedia-artikkeli: Lapinporokoira

Paimensukuinen lapinkoira

WWW-sivusto paimensukuisesta lapinkoirasta.