Poronliha on maukasta ja terveellistä

Poronliha on paitsi erittäin maukasta myös terveellistä ravintoa: siinä on runsaasti terveysvaikutteisia ainesosia. Poronliha sisältää proteiineja (20-24 g/100 g), kivennäisaineita, A- ja B-vitamiineja sekä tyydyttymättömiä öljyhappoja, jotka alentavat haitallista LDL-kolesterolia. Poronlihassa on niukasti rasvaa (2-4 %) ja poronliha muistuttaa rasvakoostumukseltaan kalaa. Ravitsemuksellisesti poronliha on lihatuotteista yksinkertaisesti todettuna paras.

Poronlihan ravitsemuksellinen laatu

Poronlihan hinnakkaimpia osia ovat fileet ja paistit. Filee on mainio pihviruuan raaka-aine. Sisäpaisti on parasta kylmäsavulihan raaka-ainetta. Hyvää käristyslihaa saadaan ulko- ja kulmapaisteista sekä lavasta ja etuselästä. Kaikista poron osista voidaan valmistaa myös perinteistä kuivalihaa. Aikuisen poron lihaa on raakakypsytettävä 2-7 päivää eläimen iästä ja ruhonosasta riippuen.

Lihan lisäksi poron sydän, maksa, munuaiset, kieli, rasva, veri ja maito ovat arvokasta ravintoa. Poron rasva (kuu eli pinta) kertyy pääasiassa poron selkään nahan alle erillisenä kerroksena. Poronpintaa on perinteisesti käytetty ruoan paistamiseen ja keittämiseen, sillä se antaa ruoalle hienon aromin.

Poronlihaa tuotetaan rajallinen määrä vuosittain ja lihan kysyntä ylittää tarjonnan. Otollisin ajankohta poronlihan ostoon on loka-marraskuu, jolloin poroerotuskausi on kiivaimmillaan. Jos poroa haluaa ostaa suoraan tuottajalta, kannattaa tehdä varaus hyvissä ajoin ennen erotuskauden alkua, esimerkiksi elo-syyskuussa. Myöhemminkin poroa voi saada, mutta saatavuus vaihtelee vuosittain.

Poronlihan tuotanto Suomessa 2000-2023.

Kulutuskäyttäytymisessä tapahtuvat muutokset, kuten terveellisyyden ja maun korostaminen, luomutuotannon kasvu ja gourmet-ruuan kiinnostuksen kasvu vaikuttavat osaltaan poronlihan kysyntään.

Kuluttajat arvostavat poronlihatuotteiden makua, terveellisyyttä ja ulkonäköä. Tuotekehityksen parissa on tehty runsaasti työtä kuluneiden vuosien aikana. Myös suoraan tuottajalta ostettu liha on huolella käsitelty ja pakattu vakuumiin.

Lapin Poron lihalle, Lapin Poron kuivalihalle ja Lapin Poron kylmäsavulihalle on myönnetty EU:n nimisuoja. Nimisuoja tuo lisäarvoa perinteisille tuotteille ja ehkäisee vakiintuneen nimen väärinkäyttöä ja tuoteväärennöksiä.

 

Poronlihan ja poronmaidon koostumus

Kirjallisuuskatsaus poronlihan ja poronmaidon koostumuksesta 7/2007  (PDF 257 kt)