Paliskuntain yhdistyksen käynnissä olevat hankkeet

Porolaidunten hoito- ja käyttösuunnitelmien pilotointi -hanke

Suomen maa- ja metsätalousministeriön logo

Paliskuntain yhdistys on saanut maa- ja metsätalousministeriöltä hankerahoituksen paliskuntien porolaidunten hoito- ja käyttösuunnitelmien pilotointia varten 2022-2024. Hankkeen kokonaiskesto 13 kk ajalla 1.12.2022–31.3.2024.

Hankkeessa käydään läpi HKS-prosessia yhteistyössä kolmen pilottipaliskunnan kanssa, kehitetään pohjaa laidunten hoito- ja käyttösuunnitelmille, vuosittaiselle raportoinnille ja selvitetään suunnitelmien sekä vuosittaisen raportoinnin jakelua ja tallentamista. Hankerahoitus 50 000 euroa.

Hankkeen vastuullinen johtaja/hankkeen tietojärjestelmäselvitys:

Aarre Jortikka (etunimi.sukunimi@paliskunnat.fi, 040 484 5683)
Projektipäällikkö/hankkeen käytännön toteutus: Vilma Sanaksenaho (etunimi.sukunimi@paliskunnat.fi tai
040 159 5592).

 

Paliskuntain yhdistyksen kokeilut

Paliskuntain yhdistyksellä on käynnissä kaksi omaa kokeilua, joihin ei ole vielä haettu ulkopuolista hankerahoitusta.

Vuonna 2012 käynnistimme www.porotyot.fi -kokeilun, jossa paliskunnat itse tiedottavat paikkatietosovelluksen avulla ajantasaisesti porotöistään metsästäjille. Tavoitteena on ehkäistä ennalta metsästäjien, erityisesti metsästyskoirien, ja porojen ongelmalliset kohtaamiset. Kokeilu on käynnissä yhdeksässä paliskunnassa Keski-Lapin alueella, missä metsästyskoirat aiheuttavat erityisen paljon porovahinkoja vuosittain. Alustavat tulokset ovat kohtuullisen lupaavia.

Toinen kokeilumme kytkeytyy pyrkimykseen estää ennalta liikennevahinkoja. Keväällä 2014 kokeiltiin aidatuissa oloissa porojen sarvien maalaamista heijastinspraymaalilla. Kokeilu osoittautui suurta yleisöä kiinnostavaksi ja levisi tietoverkkojen ja sosiaalisen median välityksellä kirjaimellisesti koko maailman mediaan. Uutisia kokeilusta julkaistiin kaikissa maanosissa, Aasiaa, Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa myöten. Sarvien maalaukseen ja samalla poroihin ja poronhoitoon ylipäätään on kokeilun myötä käynyt tutustumassa toista kymmentä kansainvälistä kuvausryhmää ja uusia on sovittuna edelleen. Maalin kestäminen porojen sarvissa jättää nykyisellään paljon toivomisen varaa, mutta kehitystyötä jatkettaneen edelleen. Heijastinmaalikokeilu on kuitenkin jo nykyisellään saanut aikaiseksi kaikkien aikojen liikennevalistuskampanjan.