Karhu (Ursus arctos)

Karhu tappaa poroja koko poronhoitoalueella läpi vuosittaisen hereillä olon aikansa, mutta erityisen suuria vahinkoja se tekee porotokissa keväällä ja alkukesällä. Karhun ruokalistalla on runsaasti vasoja, sillä karhun lihansyönnin huippukausi ja porojen vasontakausi ajoittuvat samaan vuodenaikaan, touko-kesäkuulle.

Karhu syö saaliinsa useimmiten kokonaan, mikä vaikuttaa tilastoitujen karhuvahinkojen määrään. Karhun syömästä porosta, etenkään kesävasasta, ei yleensä jää jäljelle mitään löydettävää eli vahingoksi tilastoitavaa. Karhun vaikutus poroihin näkyykin selkeimmin vasahävikin ja muun porohävikin muodossa.

 

Karhukannan hoitosuunnitelma

MMM 2/2007 (PDF 1374 kt)

Metsästysasetukset

Ajantasaiset asetukset MMM:n sivuilla